Karađorđevići u Arhangelima i Prizrenu: Manastir oživeo velikom ljubavlju naroda, uz molitvu i povratak

FOTO: Fejsbuk stranica

Prinčevski par – Filip i Danica Karađorđević sa sinom Stefanom nastavljaju obilazak manastira, crkvi, spomenika i sredina nastanjenim većinski srpskim stanovništvom južno od Ibra.

„Manastir Svetih Arhangela je Raj na zemlji. Uz žubor Prizrenske bistrice, molitvu malog monaškog bratstva, gostoljublje igumana Mihaila i poj ptica, setio sam se naših slavnih predaka koji su u srednjem veku gradili ovu svetinju“, poručio je princ na njihovoj oficijelnoj Fejsbuk stranici.

Podseća da su se on i Danica po drugi našli „među zidinama Dušanove crkve, kraj groba slavnog vladara“.

„Razmišljao sam kako je manastir postradao, kako su sa njegovih zidova raznosili freske i kamenje i kako su mislili da će manastir pokriti veo zaborava. Ali život se u manastir vratio i ja danas znam da je manastir vaskrsao zbog velike ljubavi našeg naroda, osetili smo to i ja i moja supruga Danica, a ponajviše naš sin Stefan koji je uživao dva dana u manastirskoj porti uz ljubav ljudi koji su dolazili u ovu svetinju“, naveo je.

Kako navodi, on veruje da će uz molitve, i crkva „vaskrsnuti i umnožiti se monaško bratstvo i ponovo oživeti Prizren sa narodom koji će se vratiti“.

Obilaskom Gazimestana početkom nedelje, započeli su novu posetu Kosovu, da bi narednog dana, princ Filip u Gračanici otvorio tradicionalne Vidovdanske svečanosti, a princeza Danica izložbu slika svog oca – Milana Cileta Marinkovića. Nakon toga boravili su u Prizrenu.

Juče popodne proveli su u Goraždevcu, a njihovi domaćini, uz sveštenika Nenada Našpalića, bili su i deo redakcije Radio Goraždevca sa porodicama.

Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević posetili su Kosovo i aprila meseca prošle godine, kada su boravili u Prizrenu, Orahovcu i Velikoj Hoči.

Podsetimo, princ Petar Karađorđević, najstariji sin princa Aleksandra, krajem aprila meseca objavio je da se odriče naslednih prava, tj da je „abdicirao“ i svoja potencijalna prava preneo upravo na brata kraljevića Filipa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.