Princ Filip i Princeza Danica posetili Prizren, Orahovac i Veliku Hoču

Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević proveli su vikend u Prizrenu i orahovačkom kraju.

Prinčevski par je u subotu prisustvovao Liturgiji u Manastiru Svetih Arhangela, zadužbini Cara Dušana. Liturgiju je služio iguman Mihajlo uz sasluženje jeromonaha Isidora, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije.

Princ Filip i Princeza Danica obišli su i manastirski kompleks, a potom posetili i Prizrensku Bogosloviju Sv. Kirila i Metodija. O istorijatu Bogoslovije i prilikama u kojima funkcioniše ova, jedna od najznačajnijih obrazovnih ustanova SPC, prinčevskom paru govorio je jeromonah Isidor.

Poslednji Karađorđević koji je posetio Prizrensku Bogosloviju bio je Kralj Aleksandar I, rečeno je prilikom ovog susreta, a mladi prinčevski par dočekan je i oglašavanjem zvona Sabornog Hrama Sv. Đorđa u Prizrenu, inače dar Filipovog pretka – Kralja Petra I.

Istog dana, u poslepodnevnim satima, Princ Filip i Princeza Danica posetili su Veliku Hoču, Orahovac i Manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu.

Iguman Stefan sa bratstvom dočekao je prinčevski par, upoznao ih sa istorijatom ove svetinje koja je i svojevrsno lečilište. Manastir je potpuno uništen 1999. godine, ali je obnovljen i ponovo je duhovno utočište Srbima u Metohiji.

Prinčevski par posetio je vinicu „Petrović“ i vinariju „Sveti Stefan Visoki“ koja je jedno od centralnih mesta u kojima se okuplja omladina koja živi u Velikoj Hoči.

Karađorđevići su se poklonili i žrtvama kidnapovanih i ubijenih u Orahovcu od 1998. do 2000. na spomeniku podignutim u sećanje na njih.

U Orahovačkoj Crkvi dočekao ih je veliki broj dece.

Prinčevski par je u Orahovcu posetio i porodicu Radić. Vredni i druželjubivi članovi ove porodice detaljnije su uputili prinčevski par u svakodnevicu preostalih Srba koji žive u ovim krajevima.

Princ Filip i Princeza Danica su zajedno sa malom srpskom zajednicom u ovim krajevima prisustvovali Liturgiji u Crkvi Bogorodice Ljeviške oju je služio starešina hrama, jerej Đorđe Stefanović.

U pozdravnoj besedi istakao je da su princ Filip i princeza Danica svojom posetom Prizrenu i okolnim selima doneli radost i nadu – da malo stado nije ostavljeno i nije zaboravljeno.

Princ Filip Karađorđević, koji je više godina proveo u inostranstvu, poručio je da je protekla dva dana naučio mnogo o istoriji, kulturi i duhovnosti svog naroda, te da je važno da se ova mesta što češće obilaze. U njima istrajava mala zajednica Srba koja čuva svoje bogato kulturno i istorijsko nasleđe.

„Iz Prizrena odlazim sa željom da se što pre vratim. Da vidim i čujem sve ono što nisam uspeo tokom prethodna dva dana. Zahvalan sam domaćinima i svi divnim prijateljima koje sam ovde stekao, što su nas tako srdačno i toplo dočekali i ugostili. Možemo i moramo mnogo više da radimo zajedno, da udružimo snage i pomognemo opstanak svih ovih divnih ljudi koji ovde žive i čuvaju svo bogatstvo koje ovde imamo“ – istakao je princ Filip.

Nakon ručka i druženja sa Prizrencima, prinčevski par uputio se ka Pećkoj Patrijaršiji gde su se poklonili kivotima Svetih Srpskih Arhiepiskopa i Patrijaraha.

Posetom Pećkoj Patrijaršiji, princ Filip i princeza Danica završili su dvodnevni boravak u Metohiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.