Kandidat za gradonačelnika Orahovca: Izraelski narod da nestane sa lica zemlje. Osude ambasade i kosovskih zvaničnika

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ambasada Izraela u Beogradu koja, takođe, pokriva Kosovo oštro je osudila izjavu kandidata Samoopredeljenja za gradonačelnika Orahovca, Visara Korenice, koji je u objavi na Fejsbuku rekao da će izraelski narod da nestane sa lica zemlje.

U izjavi za dnevni list Express, službenik za medije ambasade je rekao da je Izrael prijatelj Kosova, naglašavajući da kritika mora da bude u okviru demokratskih pravila.

KoSSev – Osude i od Tačija, Imerija i Matošija

"Kukavice – vaš narod će, pre ili kasnije, nestati sa lice zemlje, kao što se to dogodilo sa mnogim drugim sličnim vama," napisao je Visar Korenica, nakon što je podelio video Haaretz-a, izraelske organizacije u kojem izraelska policija baca šok bombe na palestinske muslimanske službenike u Al-Aqsa džamiji, u Jerusalimu, prenosi Express

Korenica je kasnije, dodaje isti list, rekao da je njegov komentar "namerno" izvučen iz konteksta i iskorišćen "u cilju određenih političkih agendi". 

Njegov komentar u međuvremenu su , između ostalih, osudili i kao "neprihvatljiv" ocenili lider Samoopredeljenja Visar Imeri, predsednik Kosova, Hašim Tači, kao i savetnik kosovskog premijera Haljilj Matoši.  

Takođe, indirektno je zatraženo da se institucije i političke partije distanciraju od ovakvih izjava.

"Ambasada države Izrael oštro osuđuje komentare g. Korenice. Osuđujemo svaki govor mržnje. Smatramo da smo prijatelji Kosova i verujemo da kritiku treba izraziti u okviru demokratskih pravila i vrednosti. Nadamo se da ovi neprihvatljivi komentari ne predstavljaju mišljenje bilo koje političke partije ili institucije Kosova," rekla je Lana Eraković, službenik za medije u izraelskoj ambasadi u Beogradu, u pisanom odgovoru poslatom listu.

Na komentare Korenice reagovala je Jevrejska zajednica – Izrael na Kosovu, tražeći od Samoopredeljenja da se distancira od ove izjave.

U Centralnoj izbornoj komisiji rekli su da ne znaju kako da reaguju, jer u prošlosti nije bilo ovakvih slučajeva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.