Kandić: Odalović nema kredibilitet da vodi Komisiju za nestale; Odalović: Mera za mene su mišljenja porodica nestalih

„Veljko Odalović nema moralni kredibilitet da vodi Komisiju za nestala lica. On je SPS kadar za pozicije koje pripadaju toj partiji – otuda u MIP-u, Skupštini. Porodice žrtava treba da predlože predsednika te Komisije, ličnost koja nije kompromitovana nacionalizmom i korupcijom“, poručila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, dan nakon Kurtijevog predloga da se sa mesta predsednika Komisije za nestala lica ukloni Veljko Odalović. 

Kandić sa druge strane, podseća na to da je pri kosovskoj vladi predsednik Komisije za nestala lica, Ram Manaj, čiji su, kako je navela na Tviteru, 18.godišnji sin Ul (Ylli), brat Smajilj (Smajl) i brojni rođaci poslednji put viđeni 4. aprila 1999. u selu Kraljane.

„Posmrtni ostaci brata i još 18 nestalih u Kraljanima nađeni su u jezeru Perućac. Još 48 su na listi nestalh MKCK-a“, upozorila je Kandić.

S druge strane, aktuelni predsednik Komisije za nestala lica, Veljko Odalović, u izjavi za KoSSev poručuje da je od svega „jedino tačno“ to da se zove Veljko Odalović, da je član SPS-a od osnivanja i dalje i da je predsednik Komisije za nestala lica.

„Nataša Kandić nema nikakvog ni moralnog ni profesionalnog kredibiliteta da priča o meni. Mera za mene su porodice nestalih, kidnapovanih i ubijenih i njihovo mišljenje o meni i mom radu“, odgovara Odalović.

On dodaje da svojoj Vladi i predsedniku podnosi izveštaje za ono što radi kada je u pitanju potraga za nestalim licima.

Istovremeno, poziva Natašu Kandić da sa Komisijom ili radnom grupom za nestala lica podeli informacije, ako ih poseduje, kako bi mogli da pronađu nestala lica bez obzira na različitost.

Dalje navodi i da, kako tvrdi, „zajedničke namere“ Kurtija i Kandićeve su da „Srbiju unize i naprave je po njihovim merama i aršinima, naravno bez Kosova i Metohije“.

„Nataša Kandić je imala počasno mesto u Prištini prilikom samoproglašenja lažne države ‘Kosovo’. Toliko o mom i njenom liku i delu. Hvala Bogu da imamo vlast u Srbiji koju sami biramo i čiji Predsednik države, Predsednik Skupštine, Predsednik Vlade i ostali zvaničnici nikada neće pristati da priznaju samoproglašenu državu Kosovo“, poručio je Odalović.

Tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu, jedan od četiri Kurtijevih predloga bio je da se predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, udalji sa te pozicije koju obavlja i da treba da se sasluša, navodeći i to da je 1997-1999 bio „Načelnik Kosovskog okruga“, i vodio „okupirano Kosovo“ zajedno sa Zoranom Anđelkovićem.

Ova vest je izazvala lavinu reakcija u Beogradu, pre svega kritika na račun Prištine.

Na konferenciji za medije koja je u toku predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ovaj zahtev, kojim, kako je opisao, Priština pokušava da odlučuje o tome ko će biti na čelu Radne grupe srpske delegacije, ocenjuje kao bezobziran i drzak.

Povezane vesti:

Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje Kosova, počela priprema tužbe za genocid

Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detoniraoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.