Mojsilović sa Bauerom: Podrška KBS-u ne doprinosi smirivanju tenzija i očuvanju mira na KiM

FOTO: KoSSev

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, saopšteno je iz Vojske Srbije. Ovo je prva zvanična poseta Bauera Beogradu.

Tokom razgovora dotakli su se teme o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i ukupnim međusobnim odnosima, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

„Admiral Bauer je istakao da Republika Srbija, kao lider u regionu, pre svega u oblasti bezbednosti, predstavlja važnog partnera za NATO, dodajući da Severnoatlantska alijansa ostaje otvorena za onaj nivo saradnje koji Srbija odabere“, navode iz Vojske Srbije.

On je ujedno generalu Mojsiloviću zahvalio na bliskoj i profesionalnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR-a na očuvanju mira i bezbednosti na KiM.

Shodno tome, general Mojsilović je istakao da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Republika Srbija KFOR vidi kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera na KiM, te da od njih očekuje da osigura bezbednost građana i zaštiti srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe.

Ukazao je admiralu da pružanje podrške razvoju KBS-a od strane pojedinih zemalja članica NATO-a, kako je naglasio, posebno onih koje imaju kontingente u sastavu KFOR-a – nije u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima i ne doprinosi smirivanju tenzija i očuvanju mira na prostoru KiM.

Sličnu poruku o, kako Mojsilović tvrdi, podršci pojedinih zemalja čiji se kontingenti nalaze u sastavu KFOR-a za razvoj KBS-a, uputio je i na prošlonedeljnom sastanku sa novim komandantom KFOR-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.