Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo; Izostao odgovor kosovskog MUP-a

Petković
FOTO: KoSSev

Prištinske institucije zabranile su danas direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, da poseti Kosovo, saopštili su iz ove Kancelarije. Priština se do sada nije potvrdila niti demantovala ove navode.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je trebalo sutra da prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani.

Pored toga, Petković je tokom dvodnevne posete KiM 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na KiM-u i uruči im pomoć, navodi se u saopštenju.

Kancelarija sa druge strane, navodi da „nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i to Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči“.

Preciziraju da je ovo već četvrti put da vlasti u Prištini zabranjuju posetu Petkoviću.

„Zato se postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga?“, pitaju se iz Kancelarije.

Ujedno optužuju Kurtija „da nas sa svakim novim danom i potezom koji povuče udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa“.

„Ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje“, naznačili su.

Kancelarija navodi da će o najnovijoj zabrani obavestiti sve međunarodne faktore, kao i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je danas u poseti Beogradu.

„Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi ‘Veliku Albaniju’ a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme“, poručuju na kraju iz Kancelarije.

O zabrani ulaska Petkoviću za sada se nije oglašavala Priština.

KoSSev portal je ovog jutra stupio u kontakt sa portparolkom Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, Roksanom Ćari (Rroksana Qarri), koja je odbila da nam potvrdi da je zabrana izrečena.

Ona je zatražila da joj se obratimo putem mejla, što smo i učinili. U međuvremenu nam je stigao odgovor da se sa istim pitanjem obratimo Ministarstvu spoljnih poslova Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.