Otvoren most kod Dudinog krša i započeta rekonstrukcija KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica danas obeležava Dan opštine, a ujedno i 77. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Praznik je obeležen svečanim otvaranjem mosta kod Dudinog Krša, kao i početkom radova na rekonstrukciji KBC Kosovska Mitrovica. U toku je i Svečana akademija.

Novi most na lokaciji Dudin krš, dužine 80 metara,  koji povezuje grad Kosovsku Mitrovicu sa magistralnim putem Priština – Raška, svečano su danas otvorili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Jelena Stojković.

Stojković je na otvaranju poručila da je ovaj projekat veoma važan i da predstavlja povezivanje Srbije sa KiM-om kao jednom celinom.

„Ovaj most dužine 80 metara povezuje Kosovsku Mitrovicu sa državnim putem, sa svim svojim pristupnim saobraćajnicama koje su isto završene i mi ovim projektom pokazujemo da ispunjavamo obećanja“, kazala je Stojković.

Tvrdi da Srbija ispunjava i ono što nije bilo planirano, a što je potreba grada i građana Kosovske Mitrovice.

„Lokalna samouprava prikazala je potrebu da se pored mosta i pristupnih saobraćajnica radi dalje na opremanju putne infrastrukture grada Mitrovice i Kancelarija za KiM je na to odgovorila tako da smo mi nastavili da ulažemo u infrastrukturu kroz izgradnju kružnog toka, rekonstrukciju ulice Lole Ribara i Rudarske Čete. Nastavljamo sa ulaganjem, ne samo u putnu infrastrukturu, već i u komunalnu, izgradnjom naše Kosovske Mitrovice kako bi bila još lepša i primamljivija za život naših meštana“, poručila je Stojković.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kazao je na otvaranju da je današnji dan jasan pokazatelj odgovorne politike predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali i Privremenog organa i Kancelarije za KiM:

„Nastojimo da se stvore bolji uslovi, bolje prilike i bolji život građana Kosovske Mitrovice“, poručio je Spirić.

Spirić tvrdi da je projekat uspešno realizovan, jer je bilo predviđeno da se izgradnja mosta završi na Dan opštine, te kaže da će sada saobraćaj biti rasterećeniji.

„Ponosni smo i srećni, ali Kosovska Mitrovica – ovaj most slobode i jedinstva treba da pokaže da svi moramo da ostanemo istrajni i pre svega borbeni u demokratskom smislu za bolji život svakog pojedinca u našem gradu“, poručio je Spirić.

Zahvalio se zvaničnom Beogradu zbog toga što je obezbedio sredstva za projekat, ali i izvođaču radova, te najavio nove projekte.

„Na ovome nećemo da se zaustavimo, već ćemo rešavati neke od gorućih problema – zaštita životne sredine, tj. ekologija, korito reke Ibar, ali svakako nastavićemo i da se stvore uslovi za ono što je najvrednije, a to su deca“, kazao je Spirić podsetivši na projekat izgradnje stadiona.

Na pitanje novinara KoSSev portala o prethodnom problemu nastalom u vezi izgradnje mosta, a usled nedostatka građevinske dozvole, Spirić je kazao da je današnje otvaranje mosta jasan pokazatelj da je problem rešen.

„Sigurno da toga nije bilo, ne bi ga ni završili, danas bi trebalo da budemo srećni svi i da možemo zajedno da pređemo preko mosta i da idemo ka Beogradu i ka Prištini“, kazao je Spirić.

U međuvremenu su se predstavnici lokalnih i centralnih vlasti na Kosovu i Kancelarije za KiM uputili ka mitrovičkom KBC-u, a kako bi se uverili da predsednik Srbije „ispunjava svoja obećanja“.

„Danas je dan kada konačno započinjemo izgradnju Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica – projekta koji smo tako dugo čekali. Danas dokazujemo da je država ispunila još jedno obećanje koje je dao predsednik Aleksandar Vučić i realizujemo ovaj veliki projekat koji je možda i najznačajniji u ovo izazovno vreme“, kazala je ispred Kancelarije za KiM Stojković.

Precizirala je da će projekat da se realizuje fazno.

„Danas započinjemo prvu fazu izgradnjom zgrade fizijatrije i rehabilitacije. Zgrada je oko 1.500 kvadrata, radimo kompletnu rekonstrukciju zgrade i nadogradnju zgrade. Kroz faze ćemo završiti rekonstrukciju, izgradnju i nadogradnju kliničkog centra Kosovska Mitrovica. Biće to jedna savremena zgrada koja će ispunjavati sve potrebe i mesto za lečenje naših građana koje se neće razlikovati od bilo kog mesta u centralnoj Srbiji“, poručila je Stojković.

Novi gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milojević, kazao je na otvaranju radova da je reč o prvom koraku ka izgradnji Kliničko-bolničkog centra i veliki dan koji će ostati upamćen u istoriji KBC-a. Zahvalio se Vladi Srbije, Kancelariji za KiM, Ministarstvu zdravlja i poželeo da se radovi brzo završe.

Pre otvaranja mosta i obilaska radova u KBC-u, čelnici Srpske liste i predstavnica kancelarije za KiM odali su počast i položili cveće na spomeniku palim borcima i rudarima na Partizanskom brdu u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.