Kancelarija za KiM: Odluka Suda o Tasiću – refleksija dnevnopolitičkih napada prema Srbima

Foto: Kancelaija za KiM
Foto: Kancelaija za KiM

Nastavlja se praksa Prištine da se Srbima određuju drakonske zatvorske kazne za zločine za koje ne postoje neoborivi dokazi van svake pravne sumnje, niti kredibilni svedoci, oglasila se danas Kancelarija za KiM nakon što je Vrhovni sud Kosova odbio zahtev odbrane Darka Tasića za smanjenje kazne.

Vrhovni sud Kosova odlučio je nedavno da odbije zahtev odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti, čime mu je potvrđena kazna zatvora od 11 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine u Maloj Kruši, koju je izrekao Apelacioni sud u Prištini decembra meseca prošle godine.

U svojoj reakciji iz Kancelarije navode da je jasno da je odluka suda „refleksija i dnevnopolitičkih napada usmerenih prema Srbima sa Kosova i Metohije i prakse da se srpski narod oglašava krivim po političkoj i etničkoj osnovi“.

„Ovakve drakonske presude jednom civilu dodatno služe Prištini za kreiranje veštačkog balansa u odnosu na zločine tzv. OVK i političkog narativa o Srbima, koje albanski političari žele da proglase zločincima“, precizirali su.

Iz Kancelarije su takođe podsetili na slučaj prebijanja Tasića ubrzo nakon što ga je Osnovni sud osudio za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tj. nakon povratka sa sednice Apelacionog suda u zatvor visoke sigurnosti u Podujevu, što je za KoSSev tada potvrdio njegov advokat, Ljubomir Pantović.

„Tasiću su tokom procesa povređena prava, prema sopstvenom priznanju bio je pretučen od strane zatvorskih čuvara novembra prošle godine, ali za takvo postupanje niko nije sankcionisan“, dodali su iz Kancelarije.

O sudskom postupku protiv Tasića i tome za šta je osuđen čijtajte u vestima:

Kosovski vrhovni sud odbio zahtev odbrane Tasića za umanjenje kazne, presuda konačna

Apelacioni sud prepolovio zatvorsku kaznu Tasiću na 11 godina

Pantović: Darko Tasić udaren više puta u potiljak u zatvoru u Podujevu

Odbrana osuđenog Tasića za ratne zločine na Kosovu traži od Apelacionog suda da ga oslobodi optužbi

Darko Tasić osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu

Kancelarija za KiM: Zatvorska kazna izrečena Tasiću veća od maksimalne

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.