Kancelarija za KiM: Mesecima se podgreva antisrpska atmosfera

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je sinoć da zahteva hitno utvrđivanje motiva napada na Stanišu Jovanovića, kažnjavanje počinioca i osiguranje fizičke bezbednosti za meštane Cernice.

„Napad na Stanišu Jovanovića, kome su nanete višestruke povrede nožem, pokazao je da za Srbe na Kosovu nema predaha, te da su osuđeni da i pretpraznične dane proživljavaju u strepnji i strahu“, navode u ovoj instituciji.

Ne ulazeći u motive ovog napada, za šta se kao počinilac sumnjiči dvadesetogodišnji Albanac,ova kancelarija konstatuje da se „mesecima na Kosovu i Metohiji podgreva antisrpska atmosfera, koja svakako ne deluje destimulativno na potencijalne nasilnike“.

„Kada se stvori društvena klima u kojoj su napadi na Srbe i njihovu imovinu postali nešto što se toleriše i što ne izaziva najširu osudu, onda se napadi zaista i događaju”, upozoravaju iz Kancelarije za KiM.

U atmosferi hajke sa zvaničnih adresa na Srbe, neminovno je da svaka devijantna osoba to može protumačiti kao davanje saglasnosti za svaki individualni čin nasilja, takođe ocenjuju.

Jedan mlađi Albanac iz sela Cernica kod Gnjilana izbo je sinoć oštrim predmetom svog komšiju, Srbina, nakon nesporazuma, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Gnjilane, Ismet Hašani.

Povređeni čovek zadobio je povrede na leđima. Prebačen je u bolnicu u Pasjanu, pa zatim u bolnički centar u Gnjilanu, a potom prebačen i za Prištinu i nalazi se van životne opasnosti.

Kako je za KoSSev potvrdila supruga povređenog Srbina, Vesna Jovanović, do napada je došlo juče nešto posle 17 časova ispred njihovog dvorišta.

Napadača opisuje kao „problematičnu osobu“, a kao primer navodi to da joj je ranije tražio rakiju, te da joj je pretio kada je ona odbila da mu je da. I ovaj slučaj su prijavili policiji.

Meštani Cernice uznemireni su i zabrinuti za svoju bezbednost, među njima i Jovanović, rekli su nam sinoć.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.