Stoltenberg: NATO sarađuje sa KBS na osnovu prvobitnog mandata, neke članice bilateralno „na osnovu novog mandata“

„NATO će nastaviti da sarađuje sa Kosovskim bezbednosnim snagama na osnovu njihovog prvobitnog mandata. To je ono što mi podržavamo“, kazao je danas generalni sekretar NATO-a, Jans Stoltenberg, koji boravi u poseti Kosovu. Izražava nadu da će doći do političkog rešenja za Kosovo. Sa druge strane Stoltenbergu stiže čestitka kosovske predsednice – „na podršci KFOR-a u obučavanju KBS, koji sprovodi proces tranzicije u vojsku u skladu sa standardima NATO-a“.

Generalni sekretar NATO-a, Jans Stoltenberg, započeo je svoju posetu Kosovu u Kampu Bondstil, gde je odao poštu spomen ploči preminulom sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena. Potom se u sedištu KFOR-a sastao sa general-majorom Frankom Federičijem.

Stoltenberg se u međuvremenu sastao i sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani i premijerom, Aljbinom Kurtijem, kao i sa ministrom za zajednice i povratak, Goranom Rakićem.

Na kraju svoje posete Stoltenberg je na vojnom aerodromu u Prištini održao konferenciju za štampu koja je kasnila upravo zbog ovih sastanaka.

Kaže da mu je bilo drago što je sa njima razgovarao, jer je kako navodi, bitno nastaviti blisku saradnju. Imao je poruku za ove političke zvaničnike.

„NATO će ostati ovde, naša misija KFOR-a je zasnovana na uslovima, i KFOR je ovde kako bi pomogao da se stvori sigurno okruženje za sve zajednice na Kosovu, takođe snažno podržavamo dolazak do političkog rešenja“, naglasio je Stoltenberg.

Podravljamo to što Priština nastavlja da poštuje Sporazum o ulasku KBS na Sever

Kosovska vlada poslala je nedavno Tužilaštvu sporazum koji su zaključili NATO i nekadašnja vlast na Kosovu 2013. godine, o zabrani ulaska Kosovskih bezbednosnih snaga na Sever Kosova, bez prethodne saglasnosti NATO-a.

Stoltenberg je potvrdio da je danas sa Kurtijem razgovarao i o ovom sporazumu.

„Pozdravljam to što kosovske vlasti poštuju sporazum koji smo zaključili 2013. godine, da Kosovske bezbednosne snage ne bi trebalo da borave na Severu bez prethodne saglasnosti KFOR-a i NATO komandira“, kazao je Stoltenberg.

Precizirao je da to pokazuje osetljivost situacije i njene izazove.

„To je najbolji način kako bi se našao pravi balans, i da se izbegnu situacije koje mogu da potkopaju i oslabe pokušaje da se pronađe političko rešenje i izbegne kraj koji bi potkopao dijalog Beograda i Prištine“, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a naznačio je da je neophodno međusobno poštovanje između ljudi nezavisno od jezika, porekla i nacionalnosti, te da se moraju prevazići razlike.

Povezan tekst:

Stoltenberg: Mandat KFOR-a jasan, to je rezolucija 1244, svih 30 saveznika posvećeno misiji

NATO sarađuje sa KBS-om na osnovu njegovog prvobitnog mandata

Stoltenberg je sa Kurtijem razgovarao i o transformaciji KBS-a, te saradnji ove institucije sa NATO-om.

Podsetio je da je nakon što je kosovski parlament izglasao zakon o transformaciji KBS-a još 2018. godine, rekao da je do toga došlo u loše vreme.

„NATO će nastaviti da sarađuje sa Kosovskim bezbednosnim snagama na osnovu njihovog prvobitnog mandata. To je ono što mi podržavamo i mandat oko kojeg smo se usaglasili da sprovedem“, kazao je Stoltenberg. Ipak, dodao je da postoje neke članice NATO alijanse koje ne misle isto.

“Neki saveznici su se dogovorili na bilateralnom nivou da rade (sa KBS-om) na osnovu novog mandanta. Ali NATO kao allijansa, kao institucija, nastaviće da pruža podršku na osnovu prvobitnog mandata”, istakao je.

Vjosa Osmani se zahvalila na podrši za transformaciju KBS u vojsku

Suprotno Stoltenbergovim izjavama kosovska predsednica u svom saopštenju za štampu nakon sastanka, navela je da mu se zahvalila, osim na „krucijalnoj ulozi koju je Alijansa odigrala u oslobođenju Kosova i trenutnom doprinosu za mirno i bezbedno okruženje“, i na podršci KFOR-a u obučavanju KBS, koji sprovodi tranzicioni proces u vojsku u skladu sa standardima NATO-a, kako bi zavredeo da postane član ove organizacije“.

Kurti: KBS kontinuirano radi i posvećen unapređenju u modernu vojsku

I kosovski premijer ALjbin Kurti je na odvojenom sastanku sa prvim čovekom NATO-a imao KBS za temu. Naglasio je „rad i kontinuiranu posvećenost unapređenju KBS u modernu vojsku“ koja je „u službi svih građana Kosova“. Kako je javila agencija Kosovapress, Izrazio je spremnost KBS-a da proširi svoje partnerstvo sa NATO-om, da doprinese miru i bezbednosti na međunarodnom nivou.

Članstvo u NATO nemoguće ukoliko se ne saglase sve članice

Stoltenberg je kazao da je na putu Kosova ka NATO-u neophodno fokusirati se na reforme, izgradnju kapaciteta – što i, kako kaže, NATO radi zajedno sa Kosovom.

Ipak, kada je u pitanju učlanjenje Kosova u NATO, Stoltenberg je podsetio na to da postoje četiri članica ove institucije koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

“To odražava političku stvarnost. Ja sam bio premijer Norveške kada smo odlučili da priznamo Kosovo. Ipak, članice imaju različita mišljenja i pravo da donose svoje odluke. Članstvo u NATO-u je zasnovano na konsenzusu, potrebno je da se sve članice slože. Jedini način za bilo koga da dobije članstvo u NATO-u je da se trideset članica slože. Mislim da je sada Kosovu potrebno da se fokusira na nastavak truda za reforme”, kazao je Stoltenberg.

O izgradnji baze KBS u J. Mitrovici: Nije na NATO-u da ulazi u druge aspekte

Na pitanje novinara KoSSev portala o stavu NATO-a povodom najave Prištine o izgradnji baze KBS-a u Južnoj Mitrovici, Stoltenberg kaže:

“Mi smo u poziciji gde pružamo podršku i radimo sa KBS-om pod njihovim prvobitnim mandatom – to je izgradnja kapaciteta, edukacija i treninzi. Nije na NATO-u da ulazi u druge aspekte. Mogu samo da kažem da su ovo osetljiva pitanja i pitanja koja ističu važnost poštovanja činjenice da postoje različiti stavovi, i da se ne radi bilo šta što može da potkopa napore da se pronađe političko rešenje i napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine“.

Pozvao je Kosovo da radi na postizanju rešenja u dijalogu kojim posreduje EU te normalizaciju odnosa, kako zbog odnosa između Beograda i Prištine, tako i odnosa Kosova sa međunarodnim organizacijam uključujući NATO.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.