Kurti: Kosovo više nije predmet na stolu, već subjekt na stolici

Kurti o dijalogu: Kosovo više nije predmet na stolu, već subjekt na stolici

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od njegovog prvog sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga sa Srbijom, Kosovo više nije predmet na stolu, već subjekt u stolici.

U intervjuu na javnoj televiziji, Kurti je ponovio da dijalog nije u prva tri prioriteta.

„Nisam rekao da mi je to sedmi prioritet. Rekao sam da je u merenjima ljudi na 5., 6., 7. (mestu, prim.red.), ali rekao sam da činim kompromis i to je četvrti prioritet. Verujte da je tako. Više sam se bavio pandemijom, koordinacijom ministara, ekonomskim i pravnim pitanjima. Takođe se bavim dijalogom i moja posvećenost kao premijera je u tome da sam dijalog dao svom zameniku za portfolio. Važno je, ali nije među prva tri prioriteta“, rekao je.

Kurti je dalje rekao da se, iako se dijalog zasniva na Rezoluciji Generalne skupštine UN i sa fokusom na saradnju, mir i stabilnost, on „izrodio erodiranjem državne supstance kroz bezbrojne ustupke koji su učinjeni u ime konačnog priznanja, što je negirao srpski predsednik pre nekoliko dana“.

Kurti je izjavio da taktiku dijaloga treba promeniti kako se Srbiji ne bi „bacalo meso“.

„Bacanjem više mesa ne možete očekivati da tigar postane vegetarijanac“, dodao je.

O raspuštanju bordova: Videli smo finansijsko krvoproliće

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kurti je rekao da njegova vlada zaustavlja finansijsko krvoproliće na Kosovu i da je ovaj proces započeo u proleće 2020. godine.

Kurti je u intervjuu za kosovski javni televizijski servis rekao da se otpuštaju odbori koji imaju nesposobne ili korumpirane ljude.

„Započeli smo sa zaustavljanjem finansijskog krvoprolića u proleće 2020. godine i nastavljamo i danas i očigledno bi trebalo otpustiti neke odbore sa nesposobnim ili čak korumpiranim ljudima, a druge privremeno imenovati, ali u isto vreme treba utrti put za prijavljivanje za odbore, ovde treba napomenuti Trepču, KEK, Poštu Kosova, vodno snabdevanje Priština, Hidroekonomsko preduzeće, Ibar-Lepenac i Infrakos. U pitanju su hitne akcije kakva je u Urgentnoj klinici. Ako vam je noga slomljena, treba da odete na ortopedsku kliniku, ali pod uslovom da ne krvarite, ako vam je noga slomljena, ali krvarite, prvo idite na hitnu kliniku. Video sam finansijsko krvoproliće u ovim kompanijama i morali smo da intervenišemo silom, ne iz zabave“, rekao je Kurti.

Nema više situacije da rodbina dolazi u ministarstvo

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti rekao je da kritika o tome da vlada zapošljava rođake postoji samo da bi ocrnila vladu, ali ne i da u njoj postoji ičeg stvarnog.

Kurti je na RTK dodao da državnog službenika treba razlikovati od politički imenovanog i da ne može imenovati nekoga ko se ne slaže sa istim programom i uverenjem.

Takođe je spomenuo neke radnje koje su bivši izvršni direktori preduzimali proteklih godina, dodajući da pokušava da zaustavi tu praksu. Među njima je pomenuo povećanje plata, odluku bivšeg premijera Ramuša Haradinaja.

„Ako postoji pojedinačan slučaj da postoji nečija veza, to nije učinjeno zato što je on bio u porodičnom odnosu, već zato što je istaknuti profesionalac, drugo, moramo razlikovati državnog službenika od politički imenovanog. Ja, ministri i njihovi savetnici ne možemo da imenujemo ljude koji se ne slažu prema uverenju i ne prihvataju program i nemaju nikakve veze sa njima. Svako poređenje sa prošlošću je neprikladno. Poslednji put kada se krajem proleća 2020. ispostavilo da je u bordove postavljeno blizu 50 ljudi, četvoro ih je izašlo sa knjižicama LVV-a, a sada ih nema ni četiri. Pošto ne možemo da razgovaramo o tome kako sam povećao platu da bih kupio kravate, pošto ne možemo da razgovaramo o tome kako sam išao na skijanje, pošto nemamo takvih skandala, onda pokušavaju da pronađu nešto i tamo gde nema“, rekao je Kurti .

Situacije kada je „rodbina dolazila u ministarstvo“, rekao je Kurti, ne postoje u novoj vladi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.