K.Kosova: Muškarac rodom s Kosova ratuje u Ukrajini, kaže da nije znao za Zakon o zabrani učešća u stranim ratovima

Građanin Kosova učešće u ratu Ukrajina
FOTO: Klan Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je preveden sa albanskog)

Herson je jedan od regiona Ukrajine gde su se vodile najžešće borbe nakon ruske invazije. Ovaj grad je čak završio kao jedan od četiri regiona koje je Rusija nezakonito pripojila.

Osoba sa Kosova se pridružila ukrajinskim naporima da povrate Herson.

Armendi, koji je u ovom regionu od juna 2022. godine, ekskluzivno je za Klan Kosova pričao o tome zašto je i kako otišao u Ukrajinu.

„Motiv je bio, iza sebe imam dva prijatelja Amerikanca, jednog Nemca i jednog Engleza, u istom smo kampu, bili su u ratu u Avganistanu i Siriji… Imao sam priliku da im se pridružim u Ukrajini“, rekao je on.

Ovaj 35-godišnjak, koji je u okupiranu zemlju doputovao iz Nemačke, gde već godinama živi, rekao je da ranije nije učestvovao ni u jednom ratu i da nije bio svestan činjenice da se prema kosovskim zakonima kažnjava učešće u stranim ratovima.

„Kosovo je moje rodno mesto, ja sve radim za Kosovo, ali ako Kosovo ima ovaj zakon, primenićemo ga šta da radim. Zakon je zakon“.

Mladić koji je na osnovu ugovora ušao u rat, kaže da je rizik konstantan.

Vlasti u Prištini su više puta negirale da se bilo koji građanin Kosova bori u Ukrajini. Dok je Moskva tvrdila da ih ima.

Pročitajte još:

Rusija: U Ukrajini poginulo 69 boraca sa Kosova; Kosovska vlada ponovo demantuje

Krueziu: Pojačana ruska propaganda prema Prištini, nema boraca sa Kosova u Ukrajini

Priština: Ruski spisak „stranih plaćenika u Ukrajini“ izmišljotinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.