Kako je Kličko navodno „optužio“ Srbe da su „okupirali“ Kosovo

FOTO: Printscreen

„OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča – optužio Srbe da su okupirali Kosovo!“ – bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.

Raskrikavanje je ovu vest objavilo prošle nedelje, podsetite se u Raskrikavanje: Kako su i koji mediji naseli na tekst malo poznatog albanskog sajta iz Švajcarske 

Šta je Kličko navodno rekao?

Mediji su vest o navodnoj Kličkovoj izjavi preneli pozivajući se na tekst Le canton27.

„Gradonačelnik Kijeva, Ukrajinac Kličko sa fronta, krvavih ruku u Davosu: Hvala Kosovo, hvala Albanci! Nakon što ste se oslobodili od Srbije i mi ćemo se osloboditi od Rusije!“ – stoji u naslovu ovog teksta.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci… Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira našu zemlju Ukrajinu više od 100 dana, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije…“, bio je citat koji je Le Canton27 naveo kao Kličkov.

Portal upitnog kredibiliteta

Le canton27 nije portal poznat široj javnosti.

Raskrikavanje, koje se takođe bavilo ovom vešću, navodi da je nekoliko minuta pretrage sajta dovoljno da se dovede u pitanje njegov kredibilitet:

„Tekstovi su nepotpisani, odnosno potpisuje ih ‘redakcija’, nema impresuma, odnosno podataka o tome ko čini urednički i novinarski tim, a ton tekstova je pristrasan. Iako sajt ima švajcarski domen, što može davati prizvuk nepristrasnosti, u pitanju je portal namenjen Albancima u dijaspori – tekstovi su na albanskom, u najvećem broju slučajeva tiču se tema vezanim za Albaniju i Kosovo, prate se političke aktivnosti kosovskih političara poput Albina Kurtija i to u vrlo pozitivnom tonu. Negativni ton je rezervisan za Srbe i druge ‘neprijatelje'“.

Reakcije i demant

Navodnu Kličkovu izjavu preneli su različiti mediji, uključujući i one sa nacionalnom frekvencijom. Usledile su uglavnom negativne reakcije srpskih državnih zvaničnika i opozicije.

Oglasila se i ambasada Ukrajine u Beogradu.

„Ambasada ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj koji je izazvao određeni odjek… Istovremeno, gradonačelnik Kijeva i lider jedne od opozicionih partija V. Kličko nema nikakve veze i ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine o spoljnopolitičkim pitanjima. Principijelan stav Ukrajine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije je dobro poznat“, navedeno je u saopštenju.

Potom je sam Kličko demantovao vest o navodnoj izjavi o „okupaciji“ Kosova od strane Srbije.

„Prijatelji, pojedini strani internet mediji, pa i ruski, počeli su da prepisuju navodno moj ‘citat’ o Srbiji i Albaniji. Nisam dao takav komentar. I pre nego što prenesu ovakve informacije i bilo šta citiraju, novinari bi trebalo da potraže audio ili video dokaz takve ekskluzive“, naveo je Kličko na svom Fejsbuk nalogu.

Kontakt Plus radioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.