Cena goriva na Kosovu ponovo raste; Berjani: Blago poskupljenje, nema potrebe za panikom

FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Cena naftnih derivata na kosovskom tržištu ponovo je porasla, ali ovo povećanje predstavnici kosovskih naftnih udruženja smatraju malim.

Na jednoj pumpi u Prištini videlo se da je cena nafte dostigla 1,71 evro.

Fadilj Berjani (Fadil), predsednik Udruženja naftaša Kosova, rekao je za Kohu da ovo povećanje beleži porast od jedan ili dva centa.

„Nema poskupljenja nafte, blago je poskupljenje nafte – danas dizel košta 1,68 evra, a benzin 1,70. To je vrlo malo povećanje jer je poraslo samo 1 – 2 centa i nema potrebe za panikom“, rekao je on.

Berjani je rekao da se ne može predvideti koje cifre mogu da dostignu cene, jer se kreću četiri do pet puta dnevno, kao i na Međunarodnoj berzi.

„Završetak rata u Ukrajini dovešće do stabilizacije tržišta nafte, ne samo na Kosovu. Poskupljenja nema, to je blago povećanje. Nema ekstremnog rasta kako se pominje“, rekao je Berjani.

Prema njegovim rečima, za razliku od drugih zemalja u regionu, na Kosovu postoji raznovrsnost cena u zavisnosti od ponude i tražnje, što daje mogućnost građanima da biraju gde žele da budu snabdeveni sa više goriva po jeftinijoj ceni.

Pre nekoliko dana cene naftnih derivata bile su oko 1,65 evra, dok je benzin bio 1,66 evra.

Cene nafte dostigle su nove nivoe pošto su se lideri Evropske unije dogovorili da zaustave uvoz ruske nafte u ponedeljak uveče.

U Albaniji je od 1. juna došlo do povećanja od 10 leka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.