Još jedan demant Grenela: Bez bezviznog režima za Kosovo i Srbiju

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog, Ričard Grenel, demantovao je navode kosovskih medija a koji su se pozivali na izjave člana kosovske delegacije u Vašingtonu i kosovskog ministra pravde, Seljima Seljimija o tome da bi Kosovo i Srbija mogli da dobiju bezvizni režim sa SAD.

„Jak šamar u lice Evropskoj uniji i njenom rasističkom stavu prema Kosovu će možda tek doći od Vašingtona i administracije Donalda Trampa: Kosovski mediji javljaju da će SAD najaviti bezvizno putovanje za Kosovo i Srbiju 45 dana nakon sporazuma o ekonomskoj normalizaciji“, stoji u tvitu Petrita Seljimija, izvršnog direktora Milenijumske Fondacije za Kosovo i bivšeg kosovskog šefa diplomatije.

„Opet netačno“, sada već tipičan kratak je odgovor Ričarda Grenela na ove navode.

Ovo nije jedina stvar koju je Grenel, glavni posrednik u potpisivanju jučerašnjih dokumenata u Vašingtonu za koje tvrdi da predstavljaju sporazum Kosova i Srbije o ekonomskoj normalizaciji delimično ili u potpunosti demantovao u vezi sa navodima medija i zvaničnika o detaljima pregovora i ceremonije potpisivanja.

O tome šta su dva lidera, Vučić i Hoti, na trilateralnom sastanku sa Trampom juče potpisala pročitajte u posebnim vestima:

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

O tome šta stoji u Trampovom pismu Hotiju koje je on potpisao na istoj ceremoniji pročitajte:

Tekst Trampovog pisma Hotiju

On je najpre reagovao na pisanja srpskih medija o tome da je pred srpsku delegaciju u Vašingtonu stavljan papir o priznanju Kosova, označivši je kao netačnu, da bi kasnije potvrdio da je na sastanku bilo iznenađenja, ali ne tako velikih.

“Nekada vole da se pred medijima pretvaraju da je iznenađenje veće nego što jeste“.

Demantija sa njegove strane bilo je i u toku jučerašnjeg dana. Tada je demantovao navode srpske delegacije da su u Vašingtonu potpisana dva bilateralna sporazuma – jedan između Srbije i SAD i drugi između Kosova i SAD.

„Potpisali su da će raditi zajedno, oni nisu potpisali sa SAD-om. Mi nismo potpisnica“.

Detaljnije o pređašnjim Grenelovim demantijima u vezi sa pregovorima u Vašingtonu pročitajte:

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Grenel: Tražio sam političare koji će da odbace politiku i fokusiraju se na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta

Da li su Vučić i Hoti potpisali sporazum između sebe ili sa SAD-om?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.