Hoti na sastanku sa Pompeom i predstavnicima DFC-ja

Foto: Facebook

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sastao se u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD, Majkom Pompeom ali i direktorom Međunarodne kancelarije za finansiranje razvoja (DFC), Adamom Belerom.

Sastanci su nastavak višednevne posete kosovske delegacije Vašingtonu gde su juče Hoti i srpski predsednik Vučić, u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa, potpisali dva dokumenta nešto različite sadržine, a za koji akteri tvrde da predstavlja sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije.

Na sastanku sa Pompeom, Hoti je, kako navodi na Fejsbuku primio njegove čestitke zbog postizanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Srbijom.

S druge strane, Hoti je Pompeu preneo spremnost kosovske strane da nastavi dijalog sa Srbijom u cilju postizanja međusobnog priznanja.

„Dobio sam podršku sekretara Pompea koji je podvukao spremnost SAD da podrže Kosovo u procesu dijaloga i pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, napisao je Hoti.

Hoti je na svom Fejsbuk nalogu objavio i informacije sa sastanka sa direktorom Međunarodne kancelarije za finansiranje razvoja g. Adamom Belerom na kom su, kako stoji u objavi, predstavljeni projekti odobreni u sporazumu sa predsednikom Trampom, ali i drug razvojni projekti.

„Odobreni projekti koje će podržati Kancelarija su autoputevi i železnice od Prištine do Merdara, kao i izrada studije izvodljivosti za železničku prugu do Jadranskog mora u Albaniji. Pored projekata odobrenih u sporazumu, razgovarano je i o drugim razvojnim projektima, poput Brezovice i Multimodalne stanice”.

Projekti dogovoreni sporazumom, kao i ulaganja MCC korporacije, u cevovod i vodovodnu mrežu na Kosovu, će promeniti način poslovanja i otvoriti brojne mogućnosti za razvoj zemlje, zaključuje se u Hotijevoj objavi.

O tome šta su dva lidera, Vučić i Hoti, na trilateralnom sastanku sa Trampom juče potpisala pročitajte u posebnim vestima:

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

O tome šta stoji u Trampovom pismu Hotiju koje je on potpisao na istoj ceremoniji pročitajte:

Tekst Trampovog pisma HotijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.