Jevtić i Marić osudili poslednje napade na Srbe u Pasjanu i Prizrenu

Ministri u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, osudili su večeras poslednja dva napada na kuće Srba koji su se sinoć i danas dogodili u Pasjanu, odnosno Prizrenu. Ova dvojica ministara ocenjuju da je bacanje bombe na kuću Stevana Jančića u Pasjanu i napad na kuću Ivana Krstića u Prizrenu, tokom kojeg su polomljeni prozori na kući, "najverovatnije posledica tenzija koje već neko vreme traju na političkoj sceni Kosova." Oni su istovremeno dodali da je "sreća da tokom napada niko nije povređen".

"Napadi koji su desili su za svaku osudu i bojimo se da su posledica tenzija koje traju već neko vreme na političkoj sceni Kosova, a danas su one intenzivirane. Srbi u svim srpskim sredinama moraju biti adekvatno zaštićeni usled protesta i nemira koji traju i ne smemo dozvoliti da se zapaljiva situacija prelije u sredinama u kojima oni žive i dodatno ugrozi i onako nedovoljno zaštićene ljude," istakli su u zajedničkom saopštenju Jevtić i Marić.

Ministar za zajednice i povratak i ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova navode da napadi na kuće u kratkom vremenu, "govore u prilog tome da je situacija veoma zapaljiva" i dodaju:

"U ovom teškom vremenu za sve, situaciju moramo rešavati na demokratski način, nikako primenom sile, koja za rezultat u nekim slučajevima može imati teške posledice."

Dvojica ministara zaključuju da "svi moramo preduzeti korake u okviru svojih odgovornosti kako bi nam u svakom pogledu krenulo na bolje".

Nepoznati napadači bacili su danas u Prizrenu kamenice na kuću Ivana Krstića i tom prilikom su prozori na kući polomljeni. A sinoć, nešto posle 20 časova, bačena je bomba na kuću Stevana Jančića u Pasjanu. Ni u današnjem, ni u sinoćnjem napadu nije bilo povređenih.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.