Napad na Srbina u Prizrenu

(Tekst je izvorno preuzet)

Od početka nemira unutar albanske zajednice, Srbi na Kosovu su strepeli da će se i oni naći na udaru, kao dežurni krivci. Dok u Prištini traju tenzije, a pristalice opozicije grad zasipaju molotovljevim koktelima, Srbi su na udaru te politike neraščišćenih računa. Čak i u gradu, u kome se jedva broje na prste dve ruke.

Danas je u Prizrenu, oko pola tri, napadnuta kuća Ivana Krstića. Napadači su bacili kamenice na prozore, kada je Ivan ušao u kuću.
 
"To mi ukazuje da je to neko smišljeno uradio i pobegao, jer samo što sam ušao u kuću, nakon pet minuta sam čuo dva udarca na drugom kraju kuće. Taj deo kuće ne koristim još od kada su 2006. godine tamo upali Albanci," kaže za "Vesti" Ivan Krstić, momak koji se pre nekoliko godina vratio u Prizren, i od tada pokušava da opstane i nađe neki posao.  

Slučaj je odmah prijavio policiji. 

Pročitajte još:

Pasjane: Bačena bomba na kuću Srbina

"Pitali su me na koga sumnjam, ali zaista ne mogu uperiti prstom, jer zaista ne znam ko je to učinio. U vazduhu se osećaju tenzije, već neko vreme. I sve ovo što se dešava je sasvim dovoljan pokazatelj koliko je krhka bezbedonosna situacija čak i u Prizrenu," ističe Ivan. 

On dodaje da se napad dogodio dva dana nakon što je po prvi put prisustvovao sastanku lokalnog Komiteta za zajednice. U Prizrenu trenutno živi 20-ak Srba.

Ni Srbi u selu Pasjane večeras neće spavati sasvim mirno. Novo uznemirenje dogodilo se u četvrtak uveče, kada je na kuću 65-godišnjeg Stevana Jančića bačena bomba. U trenutku napada u kući su bili on i njegova supruga. 

"Srećom niko nije povređen," kaže  Dragan Nikolić, gradonačelnik opštine Parteš -Pasjane, dodajući da je oštećena i susedna kuća Stanka Antonijevića.

"Bomba je eksplodirala u dvorištu kuće koja se nalazi u centru sela. Geleri su uleteli u dnevnu sobu u kojoj se nalazio Jančić sa suprugom. Ovo je izazvalo veliko uznemirenje među Srbima koji žive u ovom delu Kosovskog Pomoravlja," rekao je Nikolić.

On ističe da je policija tek juče ujutru obavila uviđaj. U Pasjanu pokraj Gnjilana je oko 700 srpskih domaćinstava, i jedno je od većih srpskih sela u kosovskom pomoravlju.

Vesti online

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.