Stojanović: Nema izgovora da se ne primeni Briselski sporazum; Srpska nije glasala za Tačija

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je za RTS da je vreme za preuzimanje odgovornosti i da je dosta bilo izgovora, kako se ne bi primenilo ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je sada krajnje vreme za formiranje ZSO.

Predstavnici Srba nisu glasali za Hašima Tačija za kosovskog predsednika, ali nisu ni odmogli. Da li to znači da je izbor Tačija bolje rešenje od vanrednih parlamenatrnih izbora na Kosovu?

Stojanović kaže da je svakako težak dan iza nas. "Ostali smo pri stavu da nećemo podržati nikoga, jer smatramo da Srbi moraju da budu nosioci jedne od tri noseće funkcije na KiM," kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, situacija je bila takva da su napadi na Srbe na KiM bili sve učestaliji i bilo je važno da neko preuzme odgovornost.

Stojanović očekuje da će sada Tači koji je učestvovao u svim procesima u Briselu da preuzme odgovornost u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i Zajednice srpskih opština.

"Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mestima. Dobili smo garancije i očekujemo da se to sprovede," istakao je Stojanović.

Kako je dodao, sada je važno da Albanci reše konflikt koji imaju među sobom i da preuzmu odgovornost. 

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.