Danas je Sv. Trifun: Molitva za blagoslov vina (FOTO PRIČA)

Danas je sveti mučenik Trifun, koji se u pravoslavnoj crkvi smatra zaštitnikom vinogradara i vinograda. U vinogradima sveštenici danas sa vinogradarima čokotima grožđa izgovaraju molitvu radi blagoslova vina.

Pred Dan vinogradara obišli smo vinograd Milije Jevremovića u Leposaviću. Vinograd se nalazi na 500 metara nadmorske visine, u podnožju Kopaonika. Na prostoru od 40 ari, uzgaja se sedam sorti grožđa. Iako je sneg bio na okolnim brdima, vinogradom smo šetali po rastresitoj zemlji natopljenoj prošlim snegom koji se već otopio.

Vinograd je danas osvanuo pod novim belim pokrivačem. Domaćin je jutros orezao svoj čokot, a protonamesnik Milomir Vlašković, pred novu sezonu, osveštao je vinograd uz molitvu.

„Gospode Bože naš, blagi i čovekoljubivi, pogledaj na vino ovo i na one koji će se pričešćivati ili piti od njega i blagoslovi ga kao studenac Jakovljev, i banju siloamsku i čašu svetih Tvojih apostola, kao što si došavši u Кanu Galilejsku blagoslovio šest sudova vodenih i pretvorio vodu u vino i kao što si pokazao slavu svetim Tvojim učenicima, Sam i sada pošalji Gospode, Svetoga Tvoga Duha na vino ovo i blagoslovi ga u Ime Sveto Tvoje, jer si Ti Onaj Кoji blagosilja i osvećuje i sve umnožava…“ – reči su molitve.

Za Jevremoviće je ovo važan dan, koji napominju da je sklad mera za uspeh. U vinogradu je to sklad čoveka i prirode, i molitve, sklad rada, znanja i ljubavi.

„Ljudsko znanje se pretače iz života u filozofiju, iz filozofije u religiju, pa sve posle obrnutim putem u život, tako ja ovo doživljavam,“ rekao je Milija Jevremović posle jutrošnje molitve.

O ovom vinogradaru čitajte u našoj jutrošnjoj priči Vina Severa Kosova: Tragom ukusa svežeg belog šardonea

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.