Na Z.Balkanu broj preminulih u saobraćajnim nesrećama veći za trećinu u odnosu na EU

saobraćajna nesreća
Ilustracija/FOTO: Kallxo

Broj preminulih u saobraćajnim nesrećima na Zapadnom Balkanu na milion stanovnika veći je za čak jednu trećinu u odnosu na prosek Evropske unije. Kada je region u pitanju, najmanji broj smrtnih slučajeva beleži Kosovo, a naveći Crna Gora.

Međunarodna organizacija „Transport community“ objavila je izveštaj o saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodom na putevima zapadnog Balkana.

Članice zapadne šestorke – Albanija, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija usvojili su nacionalnu strategiju za bezbednost na putevima u skladu sa ciljevima „Prva decenija delovanja 2010-2020.

U poređenju sa 2010. godinom, u 2020. registrovan je značajan pad broja smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

U 2020. godini u regionu Zapadnog Balkana registrovan je 1.171 smrtni slučaj, dok je deset godina ranije registrovano čak 1.796.

Kada je reč o broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika u 2020 – u Albaniji je registrovano 63. BiH 69, Severnoj Makedoniji – 60, Kosovu – 43, Crnoj Gori – 77 i Srbiji – 71.

Pre deset godina su brojke bile značajno veće. U Albaniji je na milion stanovnika registrovan 121 preminuli, u BiH 96, u Severnoj Makedonij 78, na Kosovu 99, Crnoj Gori – 153 i Srbiji – 91.

Iako je na Zapadnom Balkanu u desetogodišnjem periodu umanjen broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, on je i dalje iznad proseka EU.

Prosek za Zapadni Balkan kada je u pitanju broju preminulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika za 2020. godinu je 64.

Što je čak za jednu trećinu više od Evropske unije u kojoj je prosek – 42 smrtna slučaja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.