Jeremić: Formiranje vojske Kosova uz prećutnu saglasnost Beograda potvrđuje i to što Srpska lista nije oborila vladu Ramuša Haradinaja

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Vlast (Srbija) od međunarodne zajednice u stvari nije ni tražila nikakve povoljnosti za Srbe na Kosovu, već samo „podršku za uvođenje strahovlasti i pljačku sopstvene zemlje“, zaključak je predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji je izneo u novogodišnjem intervjuu za Blic. Jeremić rezultat takve politike vidi kroz formiranje „vojske Kosova uz prećutnu saglasnost Beograda“, što, kako kaže, potvrđuje i to što Srpska lista nije oborila vladu Ramuša Haradinaja.

Niz potencijalnih alternativnih rešenja uz dobru volju i kompetentne ljude

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je stav Narodne stranke da niko iz Srbije nikada, ni pod kakvim okolnostima, niti za bilo kakvu nadoknadu, ne sme da prizna takozvanu državu Kosovo, time što bi joj omogućio članstvo u UN ili na bilo koji drugi način.

Sa druge strane, kaže da postoji „niz potencijalnih alternativnih rešenja“ do kojih je moguće doći „uz malo dobre volje i pod uslovom da o tome pregovaraju ljudi koji su kompetentni i neucenjeni svojim nedelima iz prošlosti“.

Poručuje da dijalog treba biti nastavljen, kao i da bi trebalo da se krene od „ključnih pitanja“ za koja kaže, da do sada nisu dotaknuta – „srpska imovina i garancije za zaštitu našeg kulturnog nasleđa u pokrajini“.

Formiranje vojske Kosova da bi se digle tenzije i razgraničenje učinilo kao prihvatljivo rešenje

On je dodao da vlast od međunarodne zajednice u stvari nije ni tražila nikakve povoljnosti za Srbe na Kosovu, već samo „podršku za uvođenje strahovlasti i pljačku sopstvene zemlje“.

„Rezultat toga je i formiranje vojske Kosova uz prećutnu saglasnost Beograda, kako bi se digla tenzija i sporazum o tzv. ‘razgraničenju’ sa Albancima učinio domaćoj javnosti kao jedino prihvatljivo rešenje.“

Svoje tvrdnje potkreljuje time da u slučaju da nije tako, „Srpska lista, koja je ispostava SNS-a na Kosovu i Metohiji, bi oborila vladu Ramuša Haradinaja. To nisu učinili jer blisko sarađuju i imaju čvrst dogovor,“ kazao je Jeremić.

Tvrdi da su Kosovo i Srbija korak od potpisivanja sporazuma kojim bi Kosovo dobilo svoje mesto u UN-u i time, u međunarodno-pravnom smislu postalo potuno nezavisno od Srbije, a kao uzrok za to vidi „Vučićevu opijenost vlašću“, koji je, kako kaže „pomislio da ima pravo da trguje državnom teritorijom i nacionalnim identitetom“.

Pregovori o razgraničenju iza kulisa nikada nisu bili intenzivniji

O tajnoj saradnji Beograda i Prištine, kao i o pregovorima o razgraničenju koji se vode „iza kulisa“, u prošlosti je govorio upravo predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On je u par navrata ponavljao svoje tvrdnje, dok je tokom nedavnog intervjua za Espreso ocenio da oni nikada nisu bili intenzivniji.

„Nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o ‘razgraničenju’, i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti ovaj režim da do toga dođe, u 2019. godini će oni staviti potpis na pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova,“ rekao je Jeremić u intervjuu za Espreso.

„Taj sporazum treba da potpiše neko iz Srbije, da li će to biti Aleksandar Vučić, ja lično – ne verujem,“ prognozirao je Jeremić navodeći da Vučić „za to gaji Anu Brnabić“, da „Ana Brnabić stavi taj potpis, a da posle toga bude puštena niz vodu“.

Jeremić je takođe u prošlosti govorio i o drugim tajnim pregovorima – o onim koji su za temu imali formiranje „Vojske Kosova“.

„Na čelu naše države je čovek koji se 4. novembra u Rimu, u Misiji EU pri Vatikanu, usaglasio sa Hašimom Tačijem da se ta ‘vojska Kosova’ formira,“ rekao je Jeremić sredinom decembra na osnivanju Gradskog odbora svoje stranke u Prokuplju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.