Izgradnja hidroelektrane u Štrpcu odložena dok se ne proveri dokumentacija izvođača radova, budući tok događaja zavisi od opštine

Strpce Bageri Hidroelektrana
Bager firme Metkos group na mestu Obereke/Foto: RTV Kim

Radovi na izgradnji minihidroelektrane na mestu Obereke biće zaustavljeni dok se ne proveri sva dokumantacija i papiri koje poseduje „Matkos grupa“ – kompanija koja je započela gradnju hidroelektrane. Do ove, druge odluke o obustavljanju radova, došlo je nakon sastanka koji je danas održan u Štrpcu između predstavnika Opštine, predstavnika građana opštine Štrpce, kompanije „Matkos grupa“, Kosovske policije za region Uroševac, Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje i Regulatorne kancelarije za energiju, saopšteno je iz Opštine Štrpce. 

Od dozvole 2013. do prve zabrane u 2016. i još dve u 2018. i 2019.

Kako je još decembra meseca pisao Radio Kim, pozivajući se na nezvanične izvore, a kasnije izjavili i meštani Štrpca, odlukom Opštine Štrpce od 31. 05. 2013. godine kompaniji Matkos group iz Prištine data je na korišćenje opštinska imovina radi izgradnje minihidroelektrane. Na osnovu tadašnje odluke, ovoj kompaniji je dato pravo da koristi imovinu na 15 godina. Međutim, 2016. ista opština je, kako je takođe pisao ovaj medij, novom odlukom iz 2016. odlučila da se zabrane radovi na neodređeno vreme.

Uprkos zabrani izrečenoj na osnovu Zakona o vodama Kosova koji brani izgradnju hidroelektrane ukoliko postoji opasnost po zagađenje pijaće vode, investitor je krajem 2018. godine ipak nastavio radove. U isto vreme, meštani Štrpca započeli su proteste koji traju do dan danas.

Međutim, nakon što je došlo do „zamućenja vode za piće u rezervoaru“, a samim tim i zbog „ugrožavanja vodosnabedvanja meštana“, Komunalni inspektorat Kosova krajem januara ove godine naložio je Kompaniji „Matkos grup“ da obustavi radove do „iznalaženja rešenja“.

U isto vreme, nezadovoljni meštani Štrpca, pokrenuli su peticiju koju su potpisali i gradonačelnik Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ali i troje poslanika u Skupštini Kosova iz Srpske liste, kao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Međutim, desetak dana kasnije, ova kompanija se ponovo oglušila o ranije izrečenu zabranu i nastavila sa radovima, a samim tim su i meštani nastavili da protestuju.

Meštani su u međuvremenu održali više sastanaka sa opštinskim rukovodstvom kao i samim gradonačelnikom Štrpca koji je obećao da će učiniti sve kako bi se zaustavila izgradnja hidroelektrane.

Jedanaestog februara posle duže od dva meseca protesta meštana, ponovo je obustavljena izgradnja odlukom gradonačelnika, a bager uklonjen.

Međutim, pitanje nastavka gradnje ostalo je nerešeno dok bi konačnu odluku trebalo da donese kosovsko Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja kojem je podnet podnesak u pisanoj formi na osnovu kog bi trebalo da se poništi odluka o izgradnji mini hidroelektrane, poručili su tada meštani Štrpca za KoSSev.

Nakon prošlonedeljnog protesta meštana Štrpca koji su nakon još jednog nenajavljenog pokušaja nastavka radova na minihidroelektrani na mestu Obereke izašli na ulicu i tako zaustavili bager i nastavak gradnje, tokom čega su intervenisale specijalne jedinice Kosovske policije i pritom, po svedočenjima meštana, povredile oko 20 članova protesta dogovoreno je održavanje sastanka u Uroševcu, a s ciljem donošenja odluke o nastavku izgradnje minihidroelektrane.

Prethodno su zabranu za izgradnju ove minihidroelektrane izrekli i Komunalni inspektorat Kosova i Opština Štrpce.

Meštani Štrpca su na današnjem sastanku ukazali na posledice izgradnje ove hidroelektrane – ugrožavanje životne sredine i pijaće vode, potvrdio je za KoSSev Dobrivoje Stevanović.

Govoreći o toku sastanka Stevanović navodi da se raspravljalo o tome „da li postoji pravna regulativa za izgradnju hidroelektrane na lokaciji ‘Obereke'“.

Predstavnici ministarstva, po rečima Stevanovića, na sastanku su zahtevali da se razjasni da li postoji dokumentacija za legalnu izgradnju minihidroelektrane.

„Mišljenja su bila suprotstavljena, a na kraju smo došli do zajedničkog rešenja da Skupština opštine Štrpce, koja podržava građane Štrpca koji protestuju, donese i potvrdi, nakon pravnog sagledavanja, odluku o zabrani izgradnje minihidroelektrane na mestu ‘Obereke'“.

Međutim, kako je dodao Stevanović, kompanija „Matkos group“ nema „validnu dokumentaciju za izgradnju hidroelektrane“.

„Nisu mogli i nisu smeli da dobiju dozvolu pre nego da dobiju saglasnost vlasnika privatne imovine, gde prolaze cevi na osnovu koje bi tek mogli da dobiju građevinsku dozvolu za igradnju. A oni hoće da postavljaju cevi u reku – što je kršenje zakona“, poručio je Stevanović.

Završnu reč na sastanku dao je komandant regionalne policije, on je potvrdio navode da prvenstveno odluku o izgradnji ili zabrani treba da donese skupština opština, pa tek onda da se nastavi dalja rasprava, dodao je Stevanović.

Ovaj meštanin Štrpca, kao i ostali koji protestuju skoro pola godine najiskrenije se nadaju da će odluka biti doneta u korist građana, to jest da će da se obustavi trajno izgradnja hidroelektrane.

Opština Štrpce: Ulažu se svi napori kako bi se situacija trajno rešila

Iz Opštine Štrpce je nakon održanog sastanka poručeno da se ulažu svi napori kako bi se ova situacija trajno rešila i kako bi se izbegli svi dalji problemi a vodosnabdevanje mesta koja se vodom napajaju iz Kaluđerke i Bolovanke teklo nesmetano.

„U dogovoru i zajedničkim snagama sa stanovnicima naše opštine rešavaćemo sve ono što stoji na putu boljeg života i budućnosti naših stanovnika“, naveli su iz Opšine.

Poručuju da će se sastanci sa „relevantnim institucijama“ intezivirati u narednom periodu, a kako bi se pronašlo trajno rešenje.

Iz Opštine su još jednom osudili prekomernu upotrebu sile os strane specijalnih jedinica Kosovske policije u petak i naveli da će takođe tražiti da odgovorni u ovom slučaju budu adekvatno kažnjeni.

Žalba zbog prekomerne upotrebe sile

Stevanović je ujedno u izjavi za KoSSev potvrdio da će meštani uložiti žalbu Policijskom inspektoratu Kosova i uz nju dostaviti i komandantu regionalne policije lekarska uverenja učesnika protesta koji su povređeni u sukobu sa policijom u petak kada je 50-tak meštana Štrpca preprečilo put bageru kojim je pokušan bespravan nastavak izgradnje hidroelektrane.

On navodi da će žalba biti podneta zbog prekomerne upotrebe sile.

Iz Opštine Štrpce naveli su da će takođe tražiti da odgovorni u ovom slučaju budu adekvatno kažnjeni.

Međutim, u policijskom saopštenju poslatom medijima istog dana kada se i dogodio ovaj incident, Kosovska policija je navela da je u saradnji sa regionalnom jedinicom iz Uroševca intervenisala i upotrebila suzavac, ali ne i da je bilo povređenih.

Povezani članci:

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.