Skupština započinje jesenje zasedanje u ponedeljak, ekonomski oporavak prioritet

Vjosa Osmani skupština
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst izvorno preveden sa albanskog)

Skupština Kosova u ponedeljak započinje jesenje zasedanje. Iako je prošlo 7 meseci od njenog konstituisanja, do sada je ispunjeno samo 7 odsto zakonodavnog programa. To je zato što Vlada Kosova još uvek nije podnela Skupštini 120 nacrta zakona predviđenih za usvajanje.

Od ukupno 18 nacrta koji su obrađeni, Skupština je odobrila njih 10, a 8 se i dalje razmatra.

Bekim Kupina, savetnik za medije predsedavajuće skupštine, u odgovoru za Kohu navodi da je Skupština ispunila 100 odsto posla u vezi sa onim što je prosleđeno iz vlade i da je za neispunjavanje zakonodavnog programa kriva izvršna vlast koja nije pripremila nacrte zakona.

„U Skupština Kosova nema zastoja. Vlada Kosova nije poslala predviđene zakone Skupštini. Dakle, preko 120 zakona je zastalo u Vladi. Na prolećnom zasedanju, Skupština je na sednicu poslala 100% pitanja koja su prošla interne procedure predviđene propisima“, rekao je on.

Agnesa Hadžiu iz Demokratskog instituta Kosova pobrojala je neke od nacrta zakona koji bi, prema njenim rečima, trebali imati prioritet za obradu, ali i odobrenje od strane Skupštine Kosova.

„Među zakonima za koje se očekuje da budu prioritet na dnevnom redu tokom jesenjeg zasedanja, su naravno zakoni u paketu za ekonomski oporavak. To uključuje neke međunarodne finansijske sporazume, sredstva koja su deo fonda od 1,2 milijarde evra koji je vlada obezbedila u svom upravljačkom programu, za šta je potreban širok politički konsenzus, jer je potrebno 2/3 glasova kako bi bio odobren“, rekla je Hadžiu.

Hadžiu takođe kaže da bi prioritet Skupštine na ovom zasedanju trebalo da budu zakoni koji potiču iz Evropske agende reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji imaju određene rokove unutar kojih treba da se odobre, jer su neki od njih bili na dnevnom redu u prošlom sazivu skupštine i preneti su na ovogodišnji dnevni red.

U pauzi Skupštine, poslanici su sazvali nekoliko sednica, od kojih je jednu sazvao sam premijer Avdulah Hoti zbog izveštavanja o Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, potpisanom u Beloj kući.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.