Albanski istoričari iz Dečana traže od SAD da zvanično priznaju da je ’99 na Kosovu bio genocid

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Na Kosovu je 1999. godine počinjen genocid od strane Srbije – učestala je poruka koja se u poslednje vreme može čuti iz Prištine. Osim političkih zvaničnika iz vladajuće strukture, istu je u nedelju poslala i Liga istoričara sa Kosova „Ali Hadri“, ogranak iz Dečana. Uz poruku šalju i zahtev. Preko američkog ambasadora na Kosovu, Filipa Kosneta – zatražili su od SAD da zvanično priznaju da je u periodu između 1998-1999 godine Srbija počinila genocid.

„Vekovno albansko-američko prijateljstvo je iskreno prijateljstvo, izgrađeno na osnovama razumevanja i iskrenog poverenja, i ovo prijateljstvo tokom naše istorije služilo je kao primer drugim zemljama sveta“, naveli su istoričari sa Kosova u pismu koje prenosi Gazeta Express.

Ova organizacija je pre nekoliko dana zatražila još jednom od Katastarske agencije Kosova (AKK) da ne sprovede odluku Ustavnog suda Kosova povratku 24 ha manastirske zemlje Visokim Dečanima.

Kažu i da su Albanci „večno“ zahvalni SAD-u jer su „priskočili u pomoć u najvažnijim trenucima istorije albanskog naroda“.

„Ovde se prisećamo odluke predsednika Vilsona koji na Mirovnoj konferenciji u Versaju (1919) godine nije dozvolio raspad nezavisne albanske države, države koja je nezavisnost proglasila 28. novembra 1912. godine“.

Kažu i da je još jedan američki predsednik imao značajnu ulogu – Truman, „jer se potrudio da oslobodi Albaniju od komunističke diktature Envera Hodže“.

Ceni se uloga i jednog i drugog Buša, prvog, jer je „stavio crvenu tačku na Kosovo za srpsku državu“, a drugog – jer je zvanično priznao nezavisnost Kosova.

Ceni se i Bil Klinton, između njih dvojice, jer je „predvodio kampanju SAD i NATO saveznika za oslobođenje Kosova od srpske okupacije i ropstva, ostavivši za sobom skoro 100-godišnju okupaciju i vladavinu Srbije Kosovom“, navode.

Nakon što su utvrdili da je prijateljstvo između Kosova i Amerike trajno, američkom ambasadoru su uputili svoj zahtev.

„Predsednik SAD, veliki prijatelj Albanaca, Džo Bajden, zvanično je priznao genocid koji je Osmansko carstvo počinilo u Jermeniji 1915. godine. Nakon što su Sjedinjene Američke Države zvanično priznale genocid koji je Osmansko carstvo počinilo u Jermeniji 1915. godine, zahtevamo da Sjedinjene Države zvanično priznaju genocid koji je počinila srpska država na Kosovu tokom 1998-1999“, navela je Liga istoričara Kosova.

Ubeđeni su da je Srbija počinila genocid na Kosovu, da je odgovorna za sva ubistva, masakre, silovanja, paljenja kuća i uništavanja kosovske ekonomije. Ujedno dodaju i da je 22 godine nakon rata, sudbina mnogih Albanaca koji su nestali nerasvetljena.

Poruke o tome da je Srbija 1999. godine počinila genocid na Kosovu, često se mogu čuti na Kosovu od strane političkih zvaničnika iz vladajuće strukture.

Najupornija u slanju istih je kosovska predsednica, Vjosa Osmani koja izričito govori o albanskim žrtvama, i Srbiji kao jedinoj strani koja činila zločine.

Prošle nedelje je obišla više mesta u kojima su ubijeni Albanci tokom rata, a u Pokleku je kazala da je to „kosovski holokaust“. Sa njom je bio i predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, sa porukama o genocidu takođe i tome da je Srbija imala za cilj da istrebi albanski narod“.

Uz ovakve poruke stižu i najave o podizanju tužbe protiv Srbije za genocid. Njih je takođe iznela Vjosa Osmani.

Kazala je da će se Kosovo pripremiti za ovaj sudski postupak, bez preciziranja pred kojim sudom, ali uz napomenu da je „većina svedoka još uvek živa, a da su dokazi tu“.

Fond za humanitarno pravo Kosova je pre dve godine upozorio kosovsku skupštinu da bude pažljiva u pravnim kvalifikacijama, s obzirom na to da ni posle 20 godina od okončanja sukoba ne postoji nijedna presuda kojom se zločini na Kosovu kvalifikuju kao genocid.

„Sudbina mnogih, mnogih drugih Albanaca još uvek je nepoznata, deo naših porodica oko naše domovine, koji su nestali, bivali su neprekidno ubijani i masakrirani od strane srpske države“.

Za ubistva Albanaca, osim Srba i Srbije, optužuju i crkvu. Kažu da je genocid nad Albancima sprovođen od 1912. go 1999.

„Ubistva Albanaca kontinuirano nastavljaju država, crkva i srpski narod, tj. od 1912 godine, kada su albanske zemlje okupirale srpska vojska i država. Od 1912. do 1999. Srbija je činila kontinuirani i sestematski genocid nad kosovskim Albancim“, tvrde.

Kažu da postoje „hiljade činjenica i dokaza“ koji svedoče o genocidu koji su „država, crkva i srpski narod počinili nad kosovskim Albancima“.

Izrazili su nadu da će njihove zahteve uzeti u obzir Stejt department i Bela Kuća.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.