Osmani: „Poklek je kosovski Holokaust“

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

Predsednica države, Vjosa Osmani, zajedno sa predsednikom parlamenta Gljaukom (Glauk) Konjufcom, svojom posetom gajila je sećanje na masakr u Pokleku i Starom Čikatovu.

„Tragovi krvi 54 civila ubijenih u masakru nad Poklekom, među kojima 24 dece, još su sveži u podrumu kuće u kojoj su prvo ubijeni, a zatim spaljeni dva puta zaredom. Među njima i šestomesečna Ljirie Mukoli (Lirie Mukolli), čiji su život prvobitno oduzeli policija i vojne snage srpskog genocidnog režima. Zvala se Ljiri (Sloboda, prim.red.), ali nije doživela slobodu“, napisala je Osmani u svom postu na Fejsbuku.

Osmani je u objavi napisala da su preživeli u ovom masakru snažni dokaz da se holokaust na Kosovu dogodio u selu Poklek 17. aprila 1999.

„Ona i druga deca su ubijeni jer su bili Albanci, dok zajedno sa ostalim ženama, dečacima i muškarcima počivaju na zajedničkom groblju. Vlažna tela dece, zajedno sa njihovim porodicama, pretvorena su u pepeo, što je onemogućavalo otkrivanje surovog zločina. Ovaj zločin imao je jasnu svrhu: istrebljenje i nestajanje naših ljudi sa lica zemlje. Stoga su žrtve i preživeli masakra snažni dokazi da se holokaust na Kosovu dogodio u ovom selu 17. aprila 1999. Ubijena deca su bila stara šest meseci, do 17 godina. Sa njima je ubijen i njihov pesnik, dečji pesnik Imer Eljšani (Elshani), zajedno sa suprugom, četiri sina, majkom i snajom“, napisala je Osmani.

Dvadesetčetiri albanska civila ubijena 17. aprila, jasno pokazuju svrhu – istrebljenje od strane Srbije.

Predsednica je napisala da danas glas Slobode i dece, drugih žena i muškaraca ubijenih u ovim masakrima kuca na našu savest kao snažan poziv na pravdu.

“Mi, koji uživamo u slobodi, imamo misiju da učinimo nemoguće, da počinioci ovog jezivog čina budu izvedeni pred lice pravde. Sloboda i mir imaće smisla kada porodice masakriranih u Starom Čikatovu i Pokleku pronađu mir, kada pravda postane epilog. I nećemo prestati da govorimo istinu o tim masakrima nikada i nigde. Neka uspomena na žrtve masakra u Pokleku i Starom Čikatovu bude trajna“, kaže se u postu Osmani, u kojem je priložila nekoliko fotografija koje najbolje govore o paklu koji se dogodio pre 22 godine u porodicama građana Pokleka.

Pokleku është Holokausti i Kosovës

Gjurmë të gjakut të 54 civilëve të vrarë në Masakrën e Poklekut, në mesin e të…

Posted by Vjosa Osmani on Saturday, April 17, 2021Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.