Konjufca: „Srbija imala za cilj da istrebi naš narod“

Izvor: Klan Kosova/Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Predsednik Skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca, zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, odao je u nedelju počast borcima i herojima koji su pali za slobodu u opštini Priština.

Trojica šefova države su se na početku poklonili i položili cveće na groblju heroja u Prištini, a zatim nastavili do groblja heroja i boraca u nekim selima Golaka.

„Žrtvovanje boraca nepokolebljivo stoji u temeljima naše države. Bez njihove žrtve i pogibije, sloboda našeg naroda ne bi bila moguća, kao ni državnost i nezavisnost naše zemlje“, rekao je Konjufca.

Konjufca je zajedno sa Osmani nastavio da odaje poštu na groblju boraca i heroja u Makoču na Golaku, jednim od najstravičnijih masakra u ratu na Kosovu.

„Ovo je jasan čin genocida nad albanskim narodom Kosova. Cilj je bio istrebljenje našeg naroda, jer ni deca, ni žene, ni starci nisu pošteđeni“, rekao je između ostalog Konjufca.

Potom se sastao sa rođacima žrtava, visoko ocenivši doprinos njihovih najmilijih za slobodu.

„Sve dok je albanski narod živ, bitka kod Marevca će se pamtiti i slaviti, 27 palih boraca i 16 mučenika palih za slobodu Kosova, za našu državu“, naglasio je Konjufca nakon odavanja počasti.

Sledeća stanica za odavanje počasti predsednika skupštine bila je kod Spomen ploče masakra kod Duza i Kolićija.

„Najbolniji je deo ove situacije što nema pravde“, rekao je stanovnicima sela.

Konjufca je pohvalio žrtvu palih heroja iz Malog Ribara u Lipljanu, gde je takođe zastao da se pokloni.

Predsednik Konjufca je nastavio posete i odavanje pošte borcima ispred spomenika heroja Zahira Pajazitija, u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.