Isto muško ime najpopularnije u Hrvatskoj, CG i Srbiji

Najčešće muško ime koje daju roditelji u Beogradu i Zagrebu je Luka, a među deset omiljenih imena u oba grada nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dečaci, odnosno Sara i Petra kad je reč o devojčicama. Prema podacima iz 2019. godine, Luka je najpopularnije muško ime i u Crnoj Gori.

U Zagrebu se, uz Luku, na vrhu popisa muških beba nalaze i druga hrišćanska imena kao što su David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Fran i Mihael, dok su kod Beograđana dominantnija imena koja su bila važan deo istorije.

Najčešće odabrana imena u Beogradu su Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej – poznata po tome što su ih nosili srpski vojskovođe i vladari, prenose Vijesti. U Crnoj Gori su pet najpopularnijih muških imena prošle godine bila: Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

Kada je reč o ženskim imenima, u Zagrebu je najpopularnije bilo Mia, a u Beogradu Sofija. Sara i Petra među deset su omiljenih imena oba glavna grada.

Sofija je najpopularnije ime za devojčice i u Crnoj Gori, a među prvih pet su i Sara, Maša, Dunja i Teodora.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.