Dodik: Mi živimo Republiku Srpsku kao našu državu; Problem što za Kosovo i Srpsku važe drugačija pravila

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u zvaničnoj poseti Banjaluci gde je uručio donaciju u medicinskoj opremi i najavio infrastrukturne projekte.

Dobrodošlicu i zahvalnost predsedniku Vučiću i Republici Srbiji najpre je iskazala Željka Cvijanović predsednica Republike Srpske, ali se za donaciju Republike Srbije zahvalio i srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik. On je poručio da Republika Srpska i Srbija uvek moraju da budu „naslonjene jedna na drugu i zajedno u teškim vremenima“.

Na kasnije pitanje novinara kako gleda na povezivanje statusa Kosova sa statusom Republike Srpske, Vučić je rekao da  „želi da sasluša“ Dodika ali da je politika Srbije čuvanje mira i stabilnosti.

„Mi svi zajedno, Srbi, Bošnjaci, Hrvati, svi ostali, moramo da sačuvamo mir. To je broj jedan uslov. Šta god mislio neko o nekome, o bilo kom političaru, osećao prema drugom narodu, to je najvažnije. Odlaze nam ljudi sa svih prostora zato što nisu sigurni da imaju izvesnu i dobru budućnost. Zato što se plaše onoga što bi u budućnosti moglo da se desi. Zato su naše najvažnije garantije da ćemo čuvati mir i stabilnost“.

Najavio je da će u nastavku posete predsednika Vučića razgovarati ne samo o ekonomiji i infrastrukturi već i o Kosovu i statusu RS – „predočićemo vam ideje o kojima na poseban način treba da razgovaraju državnici“, najavio je Vučiću Dodik.

„Mi ne možemo nijedan naš prostor da posmatramo izolovano, gde god se on nalazi. Nepravda koja se dugo locira prema srpskom narodu, prema našim državama, naravno, sistematski kroz istoriju može da ima svoje poveznice. Ali ono što je problem, jeste što neka pravila za jedne važe, a za druge ne važe, ili više neki imaju prava, a nek i manje. I mnogo čega drugog što po identičnim situacijama u kojima se nalaze Kosovo i Republika Srpska, jedna pravila važe za jedne a za nas neka sasvim druga“, rekao je Dodik.

Dodao je i to da je ponosan što Srbija i Srpska „investiraju kao dve srpske države na ovom prostoru“.

„Šta god ko uradio, to demantovao, rekao da nije, eto, za nas to jeste. Mi živimo Republiku Srpsku kao našu državu“, poručio je Dodik.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, s druge strane, poručio je da poštuje teritorijalni integritet Republike Srpske, ali dodao i da niko Srbiji ne može da ospori želju da pomaže Srpskoj.

„Šta god da je potrebo, tražite, koliko god možemo, pomoći ćemo“, poručio je Vučić građanima Republike Srpske.

Republika Srbija donirala je danas 15 sanitetskih vozila za 15 Domova zdravlja u Republici Srpskoj, uz to donirano je i 10.000 testova na koronavirus i uplaćeno 540.000 evra vladi Republike Srpske za škole kao i za petrovački Duhovni centar i pravljenje spomen-doma na Petrovačkoj cesti gde su stradali izbegli iz Krajine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.