Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda: Haradinaj sa Kvintom. Tači: Posvećeni smo vladavini prava, odnosima na pravičnoj osnovi

Vest je ažurirana u 16:45 


Nakon jučerašnje inicijative koju je potpisalo 43 poslanika kosovske skupštine za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, kosovski premijer sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte. Poštujemo odluke onih koje je izabrao narod – navedeno je iz kabineta kosovskog premijera, nakon sastanka. Oglasio se i kosovski predsednik, Hašim Tači, kratkom porukom na Tviteru – kosovsko društvo i rukovodstvo ostaju posvećeni demokratiji, vladavini prava, pomirenju, dijalogu i odnosima na ravnopravnoj i pravičnoj osnovi. U međuvremenu otkazana je sednica kosovske vlade na kojoj je trebalo da se raspravlja o Specijalnom sudu, a nakon neuspeha da se zakaže sednica u skupštini. U medijima se istovremeno nastavlja sa navodima da iza ove inicijative stoje najviši kosovski zvaničnici, odnosno kosovski predsednik, Hašim Tači. Za sada nema detalja šta će se dalje dogoditi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda. 

16:45 – Veselji: Sve je u skladu sa procedurama, od danas Skupština na zimskom odmoru 

U međuvremenu se oglasio i predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji. 

Članovi Skupštine Kosova su suvereni u svojim pravima, odgovornostima i odlukama. Juče nije bio lak dan za Kosovo, ali to "ne bi trebalo da obeshrabri nekoga, niti da povuče naruši poverenje u Kosovo i njegove prijatelje", navodi. Skupština je od danas na zimskom odmoru, dodaje:

"U skladu sa Poslovnikom, inicijativa 43 poslanika da se donese zakon kojim prestaje da važi Zakon o specijalizovanim komorama je razmotrena i prosleđena na odlučivanje, u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine. Ceo proces se razvijao u skladu sa zakonima zemlje i političkim stavovima svakog subjekta. Kosovo čvrsto stoji kada su u pitanju obaveze prema Zapadu, integracije u Evropsku uniju i posebni izveštaji Sjedinjenim Američkim Državama. Skupština Kosova, prema uredbi i Ustavu, danas započinje zimski odmor, sve do treće nedelje januara."

Snažne reakcije međunarodnih zvaničnika, potom i sastanak

"Premijer Haradinaj se zahvalio ambasadorima Kvinte na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci Kosovu u svim procesima. Premijer Haradinaj je rekao da Vlada Kosova, u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, poštuje odluke onih koje je izabrao narod," stoji u kratkom saopštenju iz Haradinajevog kabineta nakon njegovog sastanka sa predstavnicima Kvinte na Kosovu.

Delavi: Ukidanje suda zaokret od Evrope i SAD – nemojte da izaberite takvu budućnost za svoju decu 

Sastanku su prethodile i snažne poruke ambasadora SAD-a i Velike Britanije, a američki ambasador, Greg Delavi, oglasio i danas. 

"Odluka da se ukine Specijalni sud označila bi zaokret od vladavine prava, Evrope i Sjedinjenih Država. #Kosovo nemoj da izabereš takvu budućnost za svoju decu!" – poručio je on na svom Twitter nalogu. 

Tači na Twitteru

Kratku poruku uputio je i kosovski predsednik Hašim Tači. 

"Tačijev plan propao"

Nakon navoda Kohe da su peticiju udruženja nekadašnjih pripadnika OVK-a, koja je prethodila jučerašnjoj u skupštini, podržali kosovski predsednik i premijer, te da je motiv inicijative u skupštini informacija da će prve optužnice Specijalnog suda biti objavljene na Božić i da vlada "velika panika kod svih visokih" kosovkih zvaničnika, kosovski mediji izveštavaju i o novim navodima ko stoji iza jučerašnje inicijative.

Zeri piše da je kosovski predsednik izradio "detaljan plan", a kako bi se "spasio od optužnice".

"Tokom osam dana roka za potpisivanje zakona, planirao je da sa međunarodnim zvaničnicima pregovara i dobije garancije da on neće da bude optužen, a kako ne bi potpisao zakon. Ovaj plan je propao kada je Ljimaj (potpredsednik kosovske vlade, Fatmir Ljimaj, prim. red.) zahtevao da zakon stupi na snagu u trenutku usvajanja u Skupštini, a ne u trenutku kada ga potpiše predsednik. Ova tačka je uništila sve Tačijeve planove," piše takođe Zeri.

"Usred spekulacija važno je da svi ostanu uvereni u budućnost Kosova i demokratske procese. Kosovsko društvo i rukovodstvo ostaju u potpunosti posvećeni demokratiji, vladavini prava, pomirenju, dijalogu i odnosima na ravnopravnoj i pravičnoj osnovi," naveo je i on na svom Twitter nalogu.

Sednica vlade otkazana 

A sednica vlade za koju su kosovski mediji ranije danas preneli da će se održati u 14 časova, na kojoj bi se razmatralo, kako su javili – "blokiranje rada" Specijalnog suda – u međuvremenu je i otkazana.

"Obaveštenje o neodržavanju sednice Vlade je izdao kabinet premijera i poslato je zamenicima ministara i ministrima. U obaveštenju se vladin kabinet izvinjava zbog kasnog obaveštavanja o otkazivanju sastanka," prenosi Kallxo.

Isti portal navodi da je kosovski premijer tokom svoje današnje posete Univerzitetskom kliničkom centru naveo da Specijalni sud neće biti tema ove sednice.

Iznenadna inicijativa 

Juče je 43 kosovskih poslanika potpisalo inicijativu da se održi vanredna sednica Skupštine Kosova za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Međutim, u dva navrata nije bilo kvoruma za održavanje sastanka predsedništva, zbog čega ova sednica nije ni održana. 

Nakon prvih, gotovo iznenadnih informacija o najnovijoj inicijativi i mogućem zasedanju kosovske skupštine, a potom i vlade, oglasili su se američki ambasador, Greg Delavi i njegov britanski kolega, Rori O'Konel, sa snažnim porukama. Delavi se javnosti obratio i iz zgrade kosovske skupštine: Želim da bude veoma jasno da se Sjedinjene Države protive svakom pokušaju da se izmeni, ili ukine ovaj zakon. O'Konel je podsetio da je pre dve godine Kosovo dalo svoju reč da će se suočiti sa svim optužbama i da će svetu pokazati da time veruje u pravdu. Svojim kolegama su se potom u reakcijama priključili i ostali međunarodni zvaničnici, ali i građanski aktivisti, javne ličnosti Kosova, uključujući civilne prvake, publiciste, urednike i novinare. A inicijativi su se protivili i Demokratska liga Kosova i Samoopredeljenje. 

O Specijalnom sudu

Proces osnivanja ovog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Sud je zvanično počeo sa radom 5. jula, kada je predsednice suda, Ekaterine Trendafilove, rekla da ne postoji više "nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva", a nakon što je iz ovog suda prethodno saopšteno da su izmene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih komora Kosova u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava "Republike Kosovo", te da su Specijalizovane komore spremne za sudski rad. Do danas, međutim, zvanično nije podignuta nijedna optužnica.  

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.