Imunološkinja: Stare vakcine protiv korone više nisu efikasne, očekuju se nove

FOTO: KoSSev

Imunološkinja dr Emina Milošević, objašnjava da je vakcina protiv korone, kojom smo se prvo vakcinisali, izgubila svoj efekat, jer je virus napredovao. „Očekuju se nove vakcine, ali se mi još nismo izjasnili da li ih želimo“, naglasila je.

Milošević ističe da kovid ne prestaje da bude javni zdravstveni problem, iako je Svetska zdravstvena organizacija 5. maja proglasila kraj epidemije, zdravstveni sistem mora da bude u pripravnosti.

„To što nije urgentni zdravstveni problem, ne znači da ne postoji“, upozorila je Milošević u emisiji „Dan uživo“ na N1.

Prema njenim rečima, očekuju se nove vakcine koje sadrže najnoviju varijantu virusa.

„Nadam se da će ih i naša zemlja imati, jer je ono na šta se fokusiramo su rizične grupe. Vakcina kojom smo se prvo vakcinisali se više ne daje, ne primenjuje se, jer je izgubila svoj efekat, pošto je virus napredovao“, navela je imunološkinja.

Međutim, kako je istakla, problem je što „mi još uvek nemamo i nismo nabavili te vakcine, ne znam da li smo se izjasnili da ih želimo“.

Na pitanje ako su građani do sada dobili tri ili četiri doze vakcine, da li je potrebno ponovo da se vakcinišu, Milošević ističe da se svi hronični bolesnici stariji od 60 godina, pa čak i mlađi sa pridruženim bolestima, obrate svom lekaru kada vakcine budu raspoložive.

„Za ostale i dalje je polemika da li će biti korisna. Ta polemika se odnosi na to da li imamo dovoljno novca da kupimo za sve ili da je obezbedimo za određenu rizičnu grupu, ali to ne znači da za nekog ko nije u rizičnoj grupi je ta vakcina loša“, objasnila je sagovornica N1.

Što se tiče vakcinacije protiv gripa, Milošević smatra da se može vakcinisati i dok traje sezona gripa.

„Nije kasno uraditi to i tokom sezone. Ako niste ležali grip pre toga, onda ima smisla da se vakcinišete, jer se sve više taj pik sezone gripa pomera“, rekla je imunološkinja.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.