Imenovan specijalni tužilac suda za zločine OVK

Nekadašnji glavni tužilac Specijalnog istražnog tima (SITF) Evropske unije, Dejvid Švendiman, imenovan je za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine OVK na Kosovu, saopšteno je danas iz SITF-a. Kada će ovaj sud zvanično početi sa radom na optužnicama nije, međutim, saopšteno.

Švendiman je imenovan 1. septembra, a njegovo imenovanje predstavlja i formalnu tranziciju SITF-a u Kancelariju specijalnog tužioca za Kosovo.

Ovaj američki tužilac i advokat navodi da je prelazak iz jedne kancelarije u drugu bio „besprekoran“, te da će se nastaviti sa istragama, ali i pripremama za „narednu fazu rada“.

„Radujem se susretu s ljudima u regionu i susretu sa medijima kada to bude bilo prikladno u narednim nedeljama i mesecima,“ dodao je Švendiman, saopšteno je, takođe, iz SITF-a.

Švendiman je na mesto tužioca SITF-a imenovan u maju prošle godine, a prethodno je, takođe, radio na slučajevima sa Balkana. On je od 2006. do 2009. radio kao međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini, da bi od 2007. do 2009. radio kao jedan od četiri zamenika glavnog tužioca BiH i vršio nadgledanje Specijalnog odeljenja za ratne zločine. Od februara 2014. bio je direktor naprednih operacija američkog Specijalnog generalnog inspektora za rekonstrukciju Avganistana.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija „u potpunosti poklapaju.“ Ovaj tim je takođe došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

Zatim su tokom protekle godine kosovske vlasti dobijale snažne međunarodne poruke da budu kooperativne u procesu formiranja Specijalnog suda, da bi kosovska skupština početkom avgusta prošle godine i usvojila amandmane i zakone za formiranje ovog suda. Potom su Vlade Holandije i Kosova zaključile sporazum o sedištu suda u Hagu, koji je stupio na snagu 4. februara. 

Na osnovu sporazuma, optuženima će se suditi u Hagu, ali su, kosovski zvaničnici, ipak, isticali da se radi o „domaćem sudu“, te da optuženi neće izdržavati kazne u Holandiji.

U javnosti i dalje nije poznato kada će ovaj sud početi sa radom na optužnicama, ali je, u međuvremenu, raspisan konkurs za osoblje ovog suda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.