Za mesec dana Specijalni sud za Kosovo počinje sa radom?

Specijalni sud za zločine počinjene od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova mogao bi da počne sa radom za mesec dana. Prva hapšenja mogu se očekivati u oktobru i ona će "poremetiti političku scenu" na Kosovu, tvrdi kosovski advokat Tom Gaši, prenose kosovski mediji. Ovaj advokat sa višegodišnjim iskustvom zastupanja kosovskih zvaničnika, takođe, optuženih za ratne zločine, tvrdi i da su pripremljene prve optužnice. A kako su kosovski mediji ranije preneli vest i da je objavljen konkurs za sudsko osoblje ovog suda, Gaši navodi i da su neki od budućih tužilaca i sudija već intervjuisani, te da sudsko osoblje ovog suda može da čini i sudsko osoblje EULEX-a.

"Politička scena će se veoma poremetiti na početku hapšenja u vezi sa Specijalnim sudom, koja će se dogoditi, otprilike, u  oktobru ove godine, ali to najbolje znaju sami tužioci koji su već pripremili nekoliko optužnica za Specijalni sud. Ovo je, kao što znamo, rekao i specijalni tužilac specijalnog istražnog tima, Klint Viliamson," rekao je Gaši za Kosova Sot, navodeći i da bi bilo nepravedno uključiti u rad suda sudije i tužioce zemalja koje nisu priznali Kosovo, zbog "mogućeg političkog uticaja tokom podele pravde".

Gaši tvrdi: Neki od sudija i tužioca već intervjuisani

"Konkurs EU za ovaj sud već je formalno objavljen i očekuje se formalno imenovanje sudija i tužioca, od kojih su neki već intervjuisani, a koji bi, takođe, mogli da budu i sudije i tužioci EULEX-a," rekao je Gaši za Kosova Sot.

Gazeta Fjalja: Konkurs za sudsko osoblje raspisan

Ovo, međutim, nije bila jedina vest u vezi sa Specijalnim sudom, koju su prištinski mediji preneli. Ove nedelje prištinski portal "Gazeta Fjala" objavio je tekst i u kojem se navodi da je raspisan konkurs za sudsko osoblje Specijalnog suda.

Ovaj portal objavio je i fotografije dokumenta prema kojem se traže zaposleni za 37 pozicija. Četiri pozicije – šef Kancelarije za učešće žrtava, šef Jedinice za finansije i budžet, službenik za budžet i šef Odeljenja za nabavku – trebalo bi da se popune što pre, dok je za ostale konkurs otvoren do 15. juna.

"Za mesec dana sve će biti spremno za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu," navela je Fjalja u svom tekstu.

Proces osnivanja suda počeo prošle godine

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Zatim su, tokom protekle godine, kosovske vlasti dobijale snažne međunarodne poruke da budu kooperativne u procesu formiranja Specijalnog suda. I više visokih zvaničnika koji su bili u poseti Kosovu, naročito u prvoj polovini 2015., preneli su poruku o potrebi formiranja ovog suda, a više analitičara sukob između kosovskih vlasti i opozicije, odnosno blokadu rada parlamenta tokom prošle i ove godine tumačilo je kao vrstu otpora za formiranje Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

Kosovska skupština je, ipak, početkom avgusta prošle godine usvojila amandmane i zakone za formiranje ovog suda, nakon čega su Vlade Holandije i Kosova zaključile sporazum o sedištu suda u Hagu, da bi zatim sporazum o uspostavljanju Specijalnog suda za zločine na Kosovu stupio na snagu 4. februara. 

Iako će se optuženima suditi u Hagu, kosovski zvaničnici su isticali da se radi o "domaćem sudu", te da optuženi neće izdržavati kazne u Holandiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.