Iguman Sava o razgraničenju: Maske su konačno pale, Srpska lista protiv igumana i Ksenije Božović

Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić
Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić

(Vest je ažurirana u 22:15)

“Uvek su me lažno optuživali da podržavam nezavisnost Kosova. A istina je da sam zapravo uvek bio protiv nezavisnosti Kosova i cepanja Srbije još od početka kosovske krize 90, jer sam smatrao i sada još više smatram da vodi stvaranju etnički čiste albanske države na ovom prostoru,” danas je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić saopštio javnosti. Danima traju snažne optužbe Srpske liste na njegov račun, kao i kritike dela najviših državnih predstavnika iz Beograda, a nakon što je prošle nedelje upozorio javnost na opasnost od rizika tzv. dogovorenog incidenta i scenarija podele Kosova i Metohije za koji navodi da bi doveo do egzodusa srpskog naroda na KiM-u i stradanja srpskog duhovno-kulturno-istorijskog blaga. Podsetio je tako na sličnu situaciju u kojoj su se Eparhija raško-prizrenska i on lično našli tokom devedesetih godina – kada su takođe upozoravali na opasnost od rata, stradanje i egzodus i srpskog i albanskog naroda. 

Arhimandrit Sava je na svom Fejsbuk nalogu dao komentar nakon što je predsednik Srbije danas potvrdio da se zalaže za „razgraničenje“ između Srba i Albanaca, uz fotografiju predsednika Vučića koji svoju predsedničku zakletvu polaže nad Miroslavljevim Jevanđeljem.

„Kao što na vreme rekosmo. Razgraničenje koje je već dogovoreno u grubim linijama između Prištine i Beograda, u suštini je kolosalni poraz za Srbiju jer se njena de jure teritorija treba podeliti (ili da ublažimo, razgraničiti) po etničkom principu – Sever Kosova za Preševsku dolinu. Preciznije rečeno, Srbija zadržava Sever Kosova (ili jedan njegov deo), koji ionako kontroliše, a treba da preda ostali deo Kosova i Metohije (sa većinom našeg naroda i svetinja) i po svemu sudeći deo prostora Preševa i Bujanovca (Zato je Beograd juče hladno tako prećutao pretnje Prištine da će anektirati Preševo), naveo je iguman Sava Janjić.

Dugoročne opasne posledice podele i po Evropu

Budući, ipak, da je reč o podeli teritorije na etničkom principu, dugoročne posledice za Evropu biće veoma opasne ali, hvala Bogu, dosta je pametnih ljudi i međunarodnih i domaćih o tome govorilo na vreme. Nisu ih slušali. Procenjujem da će ovaj sporazum, ako ga uspeju sprovesti, izazvati toliku nestabilnost da će budućnost ovog dela u Evropi za dugo biti na listi čekanja, ali videćemo.

Podseća da su se predstavnici srpske vlasti, „po Ustavu na Evanđelju“ zakleli da će KiM čuvati kao deo Srbije. Predviđajući dalje događaje, otac Sava Janjić, piše da preostaje „dosta teških zadataka“:

„Menjanje Ustava Srbije i Kosova. Na Kosovu se mora ućutkati opozicija koja hoće celu teritoriju Kosova (sukob Tači-Haradinaj je u toku), u Srbiji proglasiti za izdajnike i plaćenike sve koji ovo ne vide kao akt najvećeg patriotizma, uz najbeskrupuloznije tabloidsko blaćenje i pretnje pojedincima, marginalizovati ulogu Crkve jer im ne daje podršku za izdaju i, konačno, u toku septembra ili početkom oktobra potpisati sveobuhvatni sporazum sa nekim prividnim garancijama za Srbe južno od Ibra i par manastira koji ostanu (na čemu insistiraju međunarodni faktori valjda kako bi sve imalo barem neki privid pravednosti, makar za neko vreme).“

Crkva najjači protivnik nezavisnosti, podelu „od milošte“ nazivaju „razgraničenje“

Crkva je na vreme govorila i nisu nas slušali. Krenuli sa najprljavijim napadima i lažima, iako dobro znaju da je Crkva najjači protivnik nezavisnosti KiM. Maske su konačno pale (doduše malo ranije nego što su planirali jer smo izašli u javnost i makar predupredili nasilni scenario koji je bio planiran). Ovaj plan etničke podele teritorije, koji iz milošte zovu „razgraničenje“ po svemu sudeći ima pragmatičnu podršku ključnih međunarodnih faktora, pod uslovom da se kriza ne izlije na prostor BH i Makedonije. Ne bih o detaljima. Biće onih koji će o tome pisati više.

Arhimandrit je ponovio da pitanje Kosova i Metohije nije političko, već pitanje opstanka:

„Za nas u SPC na Kosovu i Metohiji ovo nije i neće biti političko pitanje, već pitanje opstanka našeg vernog naroda i svetinja sa kojim ostajemo do kraja uz sve posledice dogovora moćnika. A oni koji vuku Srbiju u ovu tragediju, neka se pravdaju i obmanjuju i druge i sebe same. Boga i narod koji vidi svojim očima, ne mogu prevariti.“

Naglašava da u Briselu predstavnici Beograda nikada nisu razgovarali o crkvama, a da su na tome isključivo insistirali međunarodni predstavnici.

Srpska lista: „Sve laži Save Janjića polako izlaze na videlo…na istoj strani našli se razni Janjići, Kandićke, Jeremići, DSS-ovci, Obradovići, Trajkovići i Trajkovićke, sveštenici i sekularne nevladine organizacije, lažni borci za svetu srpsku zemlju i pravi borci i promoteri nezavisnosti Kosova koju su i nagrađivani za te aktivnosti u Prištini…“

U novoj reakciji, Srpska lista, takođe koristi reči „maske su konačno pale“ ali da ukaže da:

„Sada je jasnije za čiji interes Sava Janjić danima ne preza da, iznoseći laži i napadajući predsednika Vučića i sopstvenu državu, skrnavi mantiju koju nosi i iza koje se krije?“

„Maske su konačno pale! Nikakve razlike nema između njih. Svima je cilj da celo Kosovo bude nezavisno, da Srbija ne dobije ništa. Zajednički interes je spojio nespojive. 

Pored toga, Sava Janjić se drznuo da proziva onoga ko je najviše učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji.“

Srpska lista navodi da su se danas „na istoj strani našli razni Janjići, Kandićke, Jeremići, DSS-ovci, Obradovići, Trajkovići i Trajkovićke, sveštenici i sekularne nevladine organizacije, lažni borci za svetu srpsku zemlju i pravi borci i promoteri nezavisnosti Kosova koju su i nagrađivani za te aktivnosti u Prištini…“ i ukazuje da im je „argumentacija identična, a ne razlikuje se od one koja se može čuti iz Prištine, ali i iz pojedinih svetskih centara moći, sponzora kosovske nezavisnosti“, prenosi TV Most saopštenje ove kosovske stranke.

Srpska lista nastavlja sa saopštenjima snažnih verbalnih diskreditacija na račun pojedinaca. Odmah nakon saopštenja protiv igumana Visokih Dečana, objavljeno je i saopštenje na račun najbliže političke saradnice ubijenog Olivera Ivanovića – Ksenije Božović, koja je dala intervju uglednom srpskom nedeljniku „Nin“ i čuvenoj Olji Bećković, ustavši u odbranu i igumana Save Janjića. U međuvremenu, izdali su i treće sa novom snažnom verbalnom diskreditacijom još jednog pojedinca – Momčila Trajkovića, a posle njegovog gostovanja u studiju N1 u Danu uživo. O tome čitajte na sajtu TV „Most“.

Srpska lista protiv igumana Save Janjića,Ksenije Božović i Momčila Trajkovića

Ova stranka tvrdi da je „uvek bila uz svoju crkvu, poštovala je i poštovaće, ali ne i one koji zloupotrebljavaju tu instituciju za politikantsko i razno još delovanje, u interesu i za račun drugih“.

„

Nema tajnih rešenja, nema isceniranih napada, sve laži Save Janjića polako izlaze na videlo,“ pišu za igumana manastira Visoki Dečani.

„Umesto izvinjenja, dobijamo nove laži da se tobože neko uplašio njegovih reči, pa je tako on predupredio nekakve nemile scene i scenarije. Da nije tužno, bilo bi smešno,“ – njihove su reči.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.