Koha prekinula komunikaciju sa Tačijem: „Lažni predsednik“; Tači se izvinio novinaru

Koha Logo

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, iskoristio je konferenciju za novinare da lansira lažnu vest kako je sam nazvao napadajući Koha Ditore i njenog novinara kao i Koha grupu.

Na pitanje novinara o opcijama za promenu granice, koje se stalno pominju a o čemu specifično on govori, Tači je odgovorio, rekavši da ne govori u ime Vučića „kao što vi govorite … i vaš medij“.

Ovo je, naravno, potpuna laž – „lažna vest“.

KoSSev: Tači zatražio oproštaj od Fitima Gašija

U međuvremenu se kosovski predsednik Hašim Tači izvinio novinaru Fitimu Gašiju, upravo preko svoje objave na Fejsbuku:

„Poslednja faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije jeste jasan i istorijski proces za Kosovo. Za sve novinare, medije i kroz njih – građane Kosova, ovo će biti otvoren proces.

Da bi se povećala transparentnost i izbegli nesporazumi i pogrešna tumačenja, ovog meseca sam održavao česte konferencije za štampu, kako bih dao potrebna objašnjenja.

Želim da se zahvalim svim medijima i novinarima na Kosovu, koji su prošle nedelje profesionalno pratili proces dijaloga.

U tom razgovoru sa novinarima, uvek sam pokušavao da budem otvoren i naravno odgovorim na sva pitanja i njihove dileme – koje su povezane sa dilemama građana Kosova.

Na jučerašnjoj konferenciji stvorio se nesporazum tokom razgovora koji sam imao sa novinarom Koha Ditore, Fitimom Gašijem.

Ja tražim oproštaj od Fitima i svih onih koji su mogli da se uvrede na ovoj konferenciji za štampu, ali to nije i nikada neće biti moja namera. Na svom putu od dve decenije u politici sam uvek pokazivao poštovanje za rad novinara, kao jednog od najvažnijih stubova demokratije.

Podstičem sve novinare da ne prestanu da guraju, da pitaju, da pokrenu dileme o svim temama od nacionalnog interesa.“


Pročitajte još: Tači ne odgovara u vezi sa kompromisom sa Srbijom, ali napada KOHA grupu

Takvu uvredu smatramo neprihvatljivom i osuđujemo napad ne samo protiv „Kohe“, već i na svo slobodno i nezavisno novinarstvo na Kosovu. Zbog toga što nas je napao Tači, napao je sve kosovske novinare  koje imaju hrabrosti da postavljaju neprijatna pitanja. Ovim „udarcem“ on će verovatno ućutkati kritičare i sve one koji odbijaju da uživaju u njegovim postovima na Fejsbuku.

Naravno ovo nije prvi put da gospodin Tači tako reaguje prema onima koji kritikuju ili se usuđuju da dovode u pitanje njegove tvrdnje i navode, koliko god da su nejasni. Ovih dana smo svedoci niskog nivoa odgovora koji ovaj čovek ima prema onima koji se ne slažu sa manipulativnim „idejama“ koje on stalno pokreće.

Ali u ovom slučaju, političar Tači na podmukao način, pogrdnim jezikom zloupotrebljava i sramoti instituciju predsednika u zemlji i ustavnu ideju da šef države predstavlja jedinstvo naroda, lažima da navodno novinari i Medijska grupa KOHA govore u ime Vučića, tako nam je nacrtao metu, pored uvreda i neosnovanih optužbi, i time nas ugrozio.

Iz tog razloga, prisiljeni smo da odgovorimo merama koje imamo na raspolaganju:

– Medijska grupa KOHA prekida svaku zvaničnu komunikaciju sa predsednikom i njegovom kancelarijom, dok javno ne povuče svoje izgovorene reči i ne izvini se za optužbe da „govorimo u ime Vučića“.

– Medijska grupa KOHA neće objavljivati intervjue, komentare, izjave u drugim medijima i sa društvenih mreža o predsedniku ili predstavnicima njegove kancelarije, dok javno ne povuče izgovorene reči i izvini se za optužbe koje je izneo danas.

– Medijska grupa KOHA nastaviće da prati dnevni red i predsedništva, zvaničnike predsedništva i objavljivaće izveštaje sa ovih događaja kad god procenimo da je takva stvar u javnom interesu i istine.

– Medijska grupa KOHA, smatrajući najvećim prioritetom pravo javnosti da bude tačno informisano i blagovremeno, nastaviće da radi istraživanja koja se bave radom i delovanjem predsednika i njegove kancelarije, kao što je kontekst političke krize stvorene briselskim dijalogom, kao i u širem kontekstu njenog delokruga i funkcije.

– Medijska grupa KOHA, nastavlja da insistira na poštovanju standarda profesionalizma, tražiće odgovore od kancelarije predsednika za svaku informaciju u vezi sa predsednikom i njegovim kancelarijskim radom i delovanjem.

– Medijska grupa KOHA nastaviće da uporno insistira na uklanjanju bilo kakve tajnosti, dvosmislenosti, političke manipulacije, delovanja i neaktivnosti od strane predsednika i njegovog kabineta, kao i svih državnih institucija i politika koje imaju značaj za građane Kosova, njihovu dobrobit i Republiku Kosovo.

Napadi i uvrede nas ne kolebaju.

Naprotiv.

Samo nam potvrđuju da smo na pravom putu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.