Kosovski ministar trgovine i industrije upozorio da gastronomija može biti zatvorena ukoliko se ne poštuju mere

FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

U utorak popodne, ministar trgovine i industrije, Veselj Krasnići (Vesel Krasniqi), zajedno sa Udruženjem kosovskih opština, održao je hitan sastanak sa direkcijama opštinskih inspektorata.

Sa ovog sastanka je saopšteno da gastronomi ne sprovode priručnik i mere iz priručnika koji je izdao Nacionalni institut za javno zdravlje, za sprečavanje širenja COVID-19.

Krasnići je rekao da sav posao na sprečavanju (širenja) COVID-19 sada treba organizovati u saradnji sa centralnim i lokalnim nivoima.

Upozorio je da može doći do zatvaranja gastronomskog sektora ako se mere ne budu poštovale.

„Zahtevamo da sve ove naredbe, mere iz priručnika, poštujete u svakom lokalu, u vašim opštinama, uz nadgledanje policije na lokalnom nivou, mislimo da ćemo uspeti. To je u najboljem interesu gastronoma kojima smo dozvolili da obavljaju svoje aktivnosti. Stoga, kako ne bismo zatvorili te lokale, smatramo da je neophodna saradnja sa vama kako bi se sprovodila i poštovala uputstva Instituta da se spreči masovno širenje obelelih od COVID-19“, rekao je Krasnići, prenosi Koha.

KoSSev: Nove mere se od juče primenjuju i u sve četiri opštine na Severu Kosova, tako da su do daljnjeg otkazane sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi. Zabrana se odnosi na sportske događaje, okupljanje, koncerte, proslave, rad noćnih klubova i sl., dok je rad ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Leposavić ograničen do 22:00 časa, a na teritoriji preostale tri opštine, do 23 časa, a vlasnici ugostiteljskih objekata su prilikom obavljanja svoje delatnosti u obavezi da poštuju sledeće mere na snazi i to:

Potrebno je da udaljenost stolica bude minimum 1,5m.

Za stolom mogu da sede najviše 4 osobe, osim ukoliko nisu u pitanju članovi iste porodice.

Posetiocima u svakom trenutku moraju biti dostupna sredstva za dezinfekciju.

Osoblje treba da bude opremljeno zaštitnim maskama i rukavicama.

Zabranjeno je služenje za šankom.

Serviranje pribora za ručavanje treba obaviti zajedno sa dostavom porudžbenice.

Meni treba da bude za jednokratnu upotrebu ili takav da se može dezinfikovati nakon svake upotrebe.

Krasnići je naglasio da je broj inspektora mali, u poređenju sa situacijom stvorenom sa COVID-19. Iako je najavio da je ovo pitanje uključeno u program Hotijeve vlade.

Dodao je da su se saglasili da osnuju radnu grupu kako bi se upravljalo situacijom nastalom usled pandemije.

„Znamo da je trenutni broj, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, nedovoljan da se nosi sa ovom pandemijom. Zbog dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, nismo uspeli da povećamo fizički broj inspektorata, ali smo u program Hotijeve vlade uključili, u razgovoru sa našim prijateljima, da povećamo broj inspektorata. U razgovoru danas sa premijerom i nadležnim ministarstvima, složili smo se da će na ovom sastanku, naravno uz vaše predloge za koordinaciju, verovatno biti potrebno da osnujemo radnu grupu koja bi se sastojala od predstavnika centralnih nivoa i kolegijuma ili lokalnih nivoa. Kako bi bili 24 sata u službi građana. Ova radna grupa bi zahtevala i logističku i moralnu podršku, ali i dnevnice, mi ćemo koordinisati i u narednim danima i pružićemo im pomoć i podršku, ali ono što je za sada zahtevano jeste da se uputstva i priručnik izdat od Nacionalnog instituta za javno zdravlje, strogo sprovede“, rekao je.

U međuvremenu, izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, rekao je da je do sada lokalni nivo sprovodio sve naredbe koje je izdao centralni nivo.

„Asocijacija kosovskih opština igrala je značajnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između lokalnog i centralnog nivoa, u borbi za sprečavanje širenja COVID-19, kao i svih opštinskih struktura na čelu sa gradonačelnicima. Opštine su igrale suštinsku ulogu u pogledu obaveza koje su dolazile sa centralnog nivoa. Kao što znamo, Vlada Kosova je u koordinaciji sa gradonačelnicima napravila priručnik za sprečavanje širenja COVID-19. Zbog toga smo ovaj sastanak sazvali tako da centralni nivo koordinira aktivnosti sa lokalnim nivoom, u pogledu oblasti inspekcije“, rekao je.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, ministar zdravlja Armend Zemaj i ministar za infrastrukturu Arban Abraši takođe su pozvani na ovaj sastanak, ali oni nisu bili prisutni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.