Udruženje gastronoma: Od sutra se otvaraju kafići i restorani – pravila za radnike i mušterije

kafić zatvoren posao ilustracija
FOTO: Gazeta Express

„Gastronomija generalno“ – jedna je od aktivnosti koja je predviđena trećom fazom ublažavanja mera na Kosovu, koja stupa na snagu sutra. Ona se tumači kao otvaranje svih kafića i restorana na Kosovu, dok će se, prema navodima prištinskog Udruženja gastronoma, primenjivati posebne mere i pravila koja će važiti za radnike i za mušterije.

Petrit Klokoći (Kllokoqi) iz Udruženja gastronoma u Prištini u objavi na svom Fejsbuk profilu saopštio je koje će se mere primenjivati nakon otvaranja kafića i restorana, te pozvao na njihovo poštovanje.

Minimalna udaljenost stolova jednog od drugog mora biti 1.5 metara.

Osoblje mora biti opremljeno maskama, nema potrebe za rukavicama.

Sredstva za dezinfekciju moraju biti postavljena u prostorijama tako da mušterije mogu da ih koriste.

Preporučeno je da mušterije ne prilaze šanku kako bi se eliminisao rizik od prenošenja virusa.

Trebalo bi da se koristi meni za jednokratnu upotrebu ili, ukoliko je plastificiran, mora se dezinfikovati posle svake upotrebe.

Ispred svakog kafića trebalo bi biti postavljena obaveštenja kojima se pozivaju klijenti da održavaju distancu, ličnu higijenu.

Servisi (viljuške, noževi i kašike) donose se sa porudžbinom, a ne da budu izloženi na stolu.

Gastronomia po HapetNe po hapemi , kafja , ushqimi e jeta po i kthehet Kosoves, Ne duhet te msohemi te jetojm me…

Posted by Petrit Kllokoqi on Friday, 29 May 2020

Podsetimo, odlukom kosovske vlade, radi sprečavanja širenja koronavirusa, kafići i restorani su zatvoreni još sredinom marta meseca. Nakon što je primarnu ulogu u donošenju mera u borbi protiv pandemije preuzelo kosovsko ministarstvo zdravlja, odlučeno je da se njihovo ublažavanje sprovede kroz tri faze.

U prvoj fazi, tj. od 4. maja, rad kafića i restorana bio je zabranjen, dok je drugom fazom, tj. od 18. maja bilo dozvoljeno pružanje kulinarskih usluga, ali samo za poneti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.