I ove godine izbore na Kosovu prati Posmatračka misija EU

Foto: Tviter nalog European Union Kosovo

Posmatračka misija EU koja je pratila kosovske lokalne izbore 2017, ali i parlamentarne održane iste godine, potpisala je juče ugovor sa CIK-om o nadgledanju i predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora.

„Danas smo potpisali sporazum sa CIK-om i Ministarstvom spoljnih poslova o angažovanju EU posmatrača izbora na Kosovu nakon što smo za to dobili poziv vlasti“, navodi se na Tviter profilu Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora sa predsednicom CIK-a, Valjdetom Dakom, vršilac dužnosti šefa misije EU, Rikardo Seri, rekao je i da ovaj sporazum „ukazuje na to da EU podržava demokratske procese na Kosovu.

Ranije posmatračke misije EU (slate iz Brisela) imale su znatne zamerke na izborni proces na Kosovu, tako su nakon parlamentarnih izbora 2017. saopštili da su na izborni proces negativno uticali neažurirani birački spiskovi, kratak vremenski rok za organizovanje izbora, neispravan sistem za glasanje van Kosova, ali i nedovoljno reagovanje na nasilje i zastrašivanje u mestima gde žive kosovski Srbi.

Zastrašivanja u srpskoj zajednici posebno su istaknuta i u zamerkama na izborni proces na lokalnim izborima.

„Atmosfera kampanje je ometena zastrašivanjima unutar srpske zajednice, a posebno su ciljani politički subjekti koji nisu iz redova Srpske liste, ni njihovi kandidati. Ovo uključuje pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku i ograničenje političke konkurencije, postavljajući pitanja o ključnim principima opšteg demokratskog procesa u tim oblastima“, jedan je od preliminarnih nalaza koji se ticao onoga kako je predstavnik Brisela video kampanju u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Mnogi kritičari u Prištini su skeptični uoči predstojećih izbora i mogućnosti da oni donesu značajne izmene upravo zbog činjenice da mnoge od ovih preporuka međunarodnih stručnjaka nisu uvažene, kao i zbog toga što nije izvršena reforma izbornog sistema.

Birački spiskovi ostaju i dalje najveća zamerka pa se kao ilustracija ovog problema navodi činjenica da Kosovo ima više ljudi registrovanih u biračkom spisku nego broja stanovnika popisanog 2011.

Pročitajte još:

Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

EU posmatračka misija: Atmosfera u srpskim sredinama bez većih incidenata, podrška Srpske protivkandidatu nesvakidašnji događaj

Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama, naročito kandidata koji nisu iz Srpske liste

EU posmatrači: Izborni proces bio ometen zastrašivanjima, ipak izbori protekli mirno

Priština: Danas konačni izveštaj posmatračke misije EU za lokalne izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.