KAS: Broj birača po CIK-u veći od broja stanovnika

Vest je ažurirana

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na biračkom spisku CIK-a, broj birača koji imaju pravo glasa veći je od broja stanovnika na Kosovu. Ova nedoumica je takođe zbunila šefa Kosovske agencije za statistiku, Isu Krasnićija (Isa Krasniqi).

Krasnići u intervjuu za Kosovapress kaže da na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine, na Kosovu živi milion i 795.000 stanovnika.

„I ako uzmemo u obzir broj potencijalnih glasača koji je otprilike milion i 800 hiljada, ispada da u Republici Kosovo ima više birača nego stanovnika“.

Iako je imao u vidu broj ljudi iz dijaspore, prema njemu, ima jedna veća cifra liste glasača u poređenju sa stanovništvom u Republici Kosovo do 31. decembra 2018.

Međutim, na osnovu podataka CIK-a za zadnje izbore 2017, broj registrovanih glasača je bio 1.888.059 sa pravom učešća na izbore 779.729 glasača ili 41.3 %.

Alarmirajući je pad broja stanovnika na Kosovu, smatra direktor KAS, Isa Krasnići.

Krasnići kaže da je broj stanovnika u stalnom padu zbog umanjene plodnosti, smrtnosti i migracije stanovništva. Kaže da je ovaj trend pada alarmirao sve institucije Kosova jer ako se taj pad nastavi, Kosovo će u narednim decenijama možda imati manje od milion stanovnika.

KoSSev: U međuvremenu, Centralna izborna komija dala je objašnjenje povodom toga što se na biračkim spiskovima nalazi veći broj glasača od broja stanovnika.

Kako je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, objasnio za KosovaPress, na biračkim spiskovima nalaze se i oni koji žive u inostranstvu, ali koji nisu deo popisa stanovništva na Kosovu.

„Birački spiskovi osim glasača koji žive na Kosovu obuhvataju i glasače koji žive u inostranstvu, dok popis stanovništva obuhvata samo stanovnike koji žive u zemlji“, rekao je Eljezi.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.