KP: U toku jučerašnjeg dana, kažnjeno preko 300 vozača zbog upotrebe telefona tokom vožnje

Saobraćajna policija

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska policija pre nekoliko nedelja je pokrenula akciju kažnjavanja vozača koji ne poštuju saobraćajna pravila, a u saradnji sa građanima.

Gotovo da ne prođe dan, a da policija, nakon prijave građana, ne obavesti da je kaznila nekog neodgovornog vozača.

Međutim, pitanje koje je pokrenuto u ovoj akciji je upotreba mobilnih telefona od strane vozača koji fotografišu ili snimaju vozače dok čine saobraćajne prekršaje, prenosi Zeri.

Upotreba telefona takođe je zabranjena tačkom 4. člana 231. Zakona o pravilima drumskog saobraćaja.

„Vozaču motornog vozila tokom vožnje nije dozvoljeno da koristi mobilni telefon, niti druge uređaje koji bi umanjili mogućnost bezbedne reakcije i vožnje. Ovi uređaji se mogu koristiti tokom vožnje vozila ako se njihova upotreba vrši bez držanja u ruci “, kaže se u tački 4. člana 231. predmetnog zakona.

Povodom ovog pitanja, policija je saopštila da su samo juče, 24.06.2021, kažnjena 302 vozača zbog upotrebe telefona u vožnji, što je znatno veći broj u poređenju sa podacima koje je objavila KP za prethodnu nedelju, gde je rečeno da je 739 vozača sankcionisano zbog korišćenja telefona tokom vožnje (u periodu 14-20.06.2021).

Kancelarija za medije ove institucije razgovarala je za RSE o policijskoj akciji.

KP je objavila da u cilju sprečavanja, borbe protiv kriminala i povećanje sveukupne bezbednosti, posebno one u drumskom saobraćaju, takođe sarađuje sa zajednicom.

„Zakonom o prekršajima uređen je prekršajni postupak, pa policija, u slučajevima kada prikupi dovoljno podataka i uverljivih dokaza da je počinjen prekršaj, prema zakonu pokreće prekršajni postupak protiv počinioca. Stoga, kad god policija utvrdi da je neko počinio lakši prekršaj, izriče mu se zakonom predviđena kazna za taj prekršaj “, kaže se u odgovoru Kosovske policije.

Takođe se u ovom odgovoru navodi da „kao i u svakom drugom slučaju, čak i u ovim slučajevima, svaki počinilac protiv koga je izrečena kazna ima sve pravne mogućnosti da argumentuje suprotno redovnim pravnim sredstvima“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.