Aktivisti PSD ispisali „UČK“ na automobilu kosovske ministarke spoljnih poslova

Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) ispisali su grafit „UČK“ na automobilu kosovske ministarke spoljnih poslova. Napad na imovinu Donike Gervale (Donika Gërvallë) usledio je nakon serije kritika zbog njene izjave iz 2017. godine – da će proslediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hašim Tači i Kadri Veselji činili „zločine prema političkim protivnicima“.

„Danas smo ispisali OVK na automobilu ministarke spoljnih poslova. Kosovo ne može uspeti u diplomatiji ako je unakaženo iznutra. Kosovo nema gde bez OVK“, poručili su iz PSD.

Podsetili su na izjavu sadašnjeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Kurti je rekao da ne prihvata Sud i ne predaje ljude. Zatim je rekao da država treba da organizuje odbranu. Sada je počeo specijalni propagandni rat“, poručili su.

Tvrde da je sadašnja vlada „nanela štetu odbrani“ uklanjanjem oznake poverljivosti dokumenata o isplatama advokatima optuženih pred sudom u Hagu.

„Kao u ratu, ista pesma i danas. Pokazuju nam koliko košta OVK. Mnoge uši žele da čuju koliko košta. Ovaj spisak je isti onaj koji nam je pre rata pokazivao posledice i rizike rata. Tom uhu danas Kurti duva. Kalkulacija je argument straha, reakcije. OVK je hrabrost, istorija“, naglasili su.

Izjava ministarke spoljnih poslova Kosova, iz 2017. godine, o tome da će proslediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hašim Tači i Kadri Veselji činili „zločine prema političkim protivnicima“, koja je u ponedeljak objavljena na društvenim mrežama izazvala je lavinu negativnih reakcija u Prištini.

Najglasniji su bili čelnici PDK. Oni su zatražili od Gervale da se oglasi o tome da li je do sada slala dokumenta Specijalnom sudu i u kom svojstvu, dok su od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, zatražili da je smeni.

Kritikovali su je i čelnici udruženja veterana „OVK“, ali i čelnici PSD-a.

Gervala sa juče oglasila, kazavši – „samo hrabrošću i sa mnogo rada moći ćemo da okrenemo belu stranicu na Kosovu, a ne ćutanjem i prevarom“.

Danas se oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kaže da je juče započeta kampanja protiv Gervale sa tezom da ona ne poštuje OVK.

„Zanimljivo je da ova kampanja nije započeta kada je Gervala ubačena na našu izbornu listu i kada je imenovana za ministarku, već sada kada se vratila iz Brisela posle uspešne posete“, poručio je Kurti.

Kurti ujedno dodaje da Gervala „brani i potvrđuje oslobodilački rat i OVK“.

„Na sastancima sa međunarodnim predstavnicima ona je opisivala agresiju i zločine Srbije tokom rata na Kosovu kao niko drugi“, kazao je Kurti.

Pročitajte još:

Izjava kosovske ministarke o dostavljanju materijala Specijalnom sudu naišla na kritike opozicije, traži se njena ostavka

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.