Izjava kosovske ministarke o dostavljanju materijala Specijalnom sudu naišla na kritike opozicije, traži se njena ostavka

Donika Gervala
FOTO: Gazeta Express

Izjava ministarke spoljnih poslova Kosova, Donike Gervale (Donika Gërvallës), od pre više godina, o tome da će proslediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hašim Tači i Kadri Veselji činili „zločine prema političkim protivnicima“, od sinoć izaziva lavinu negativnih reakcija u Prištini. Traži se smena Gervale, ali i objašnjenje. Gervala sa druge strane tvrdi : „Samo hrabrošću i sa  mnogo rada moći ćemo da okrenemo belu stranicu na Kosovu, a ne ćutanjem i prevarom“.

Advokat Gani Koci objavio je sinoć na svom Fejsbuk profilu video zapis gostovanja Gervale  na TV Dukađini iz 2017. godine.

U videu se čuje pitanje novinara upućeno Gervali, inače bivšoj aktivistkinji LDK, koja se na nedavno održanim izborima našla na listi Samoopredeljenja – da li bi „materijal“ poslala sudu, dok je Gervala odgovorila potvrdno, kazavši da „materijala“ ima.

„U okviru svojih mogućnosti, svakako, a koliko će da se uzme u obzir, razmarati ili tretirati, to je druga tema“, kazala je Gervala.

Izveštavajući o ovom gostovanju, pojedini prištinski mediji javili su sinoć da je reč o dokaznom materijalu s ciljem pomoći Specijalnom sudu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

„Imamo predsednika parlamenta kojeg ja nazivam sramotnim zbog činjenice da je Hašim Tači predsednik. Imamo Kadrija Veseljija koji je iz ŠIK-a. Čitav svet zna ko je Kadri Veselji i čitav svet zna ko je Hašim Tači. Kadri Veselji je bio glava organizacije koja je činila teške zločine prema političkim protivnicima“, rekla je tada Gervala.

Od sinoć se nižu negativne reakcije, a danas je taj niz produžen.

Najglasniji su bili čelnici PDK. Oni traže od Gervale da se oglasi o tome da li je do sada slala dokumenta Specijalnom sudu i u kom svojstvu, dok od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, traže da je smeni.

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova, Betim Đoši (Gjoshi) osudio je stav Gervale i njenu „spremnost“ da pošalje dokazni materijal u slučaju protiv Tačija i drugih pred Sudom u Hagu.

On je danas u objavi na Fejsbuku zatražio ostavku Gervale, tačnije, predložio je dve opcije.

„Donika Gervala ima samo dve opcije – 1. Da hitno podnese ostavku ili 2. Da je hitno otpusti Aljbin Kurti“, poručio je Đoši.

Poslanik ove stranke, Hajdar Beka, kaže da je sramota za Kosovo što ga predstavlja neko ko ima ovakav stav.

Kaže da je posao Gervale da poboljša imidž Kosova, a ne da ga predstavlja kao „nesposobnu zemlju“.

Predsedavajući PSD, Dardan Molićaj (Molliqaj), podsetio je na nekadašnju izjavu Kurtija u svojstvu poslanika – da Specijalni sud ne bi trebalo da bude uspostavljen.

Molićaj kaže da sada Kurti u svojoj vladi ima zamenicu premijera i minstarku koja je javno potvrdila spremnost da „podnese dokumenta protiv OVK“.

Bivši predsednik udruženja veterana „OVK“, Faik Fazljiu (Fazliu), sinoć je u Pressing-u izrazio nadu da je Gervala promenila svoj stav povodom ovog pitanja.

„Da li ceo svet zna da su Hašim Tači i Kadri Veselji kriminalne vođe, ili su samo Srbija i neki politički saradnici koji su, na nesreću, zbog političkog inata, upali u zamku Srbije i doveli vodu u mlin Srbije da kriminalizuje OVK“, upitao je Fazljiu.

Sekretar Udruženja veterana OVK Faton Kljinaku zatražio je od Gervale da se izjasni da li je Specijalnom sudu poslala dokumenta protiv nekadašnjih lidera „OVK“, i ako jeste, da kaže u kom svojstvu je to učinila, prenose prištinski mediji.

„Ako nije poslala, nema potrebe da šalje, jer Specijalni sud ima dovoljno dosijea srpskog tužilaštva“, rekao je Kljinaku.

On je ponovio stav udruženja veterana „OVK“ – da je mandat Specijalnog suda u Hagu istekao i ponovio da će tražiti od prištinskih institucija da urade nešto po tom pitanju.

Bilo je i onih koji su branili kosovsku ministarku spoljnih poslova.

Poslanik Samoopredljenja, Hadži Avduli (Haxhi Avdyli), poručio je na Fejsbuku da je izjava izvučena iz konteksta i da je data u drugačijim okolnostima.

„Eksponenti politike i parapolitike i službenici prethodnih vlasti juče su tokom celog dana javno sudili zamenici premijera i ministarki spoljnih poslova gospođi Doniki Gervali, povodom stare izjave, izvučene iz konteksta i izrečene u potpuno drugačijim okolnostima. Ovo javno suđenje me podseća na stare diktatorske režime gde je, nakon što je neprijatelj identifikovan kod naroda, kažnjen bez suđenja, s ciljem disciplinovanja narodnih masa“, rekao je Avdulji.

Kaže da javnom mnjenju treba da se saopšti istina.

Postupci i izjave od 2014. i 2015. tadašnjih lidera, kada su noć i dan opravdavali formiranje Specijalnog Suda, tada su nam govorili da se Kosovo ugrožava ako se ne formira taj sud, jer će se njime očistiti pravi oslobodilački rat. Tada, ali ne sada, oni poslanici koji nisu glasali za Specijalni sud, nazivani su izdajnicima, da ugrožavaju državnost Kosova… Pravda i istina je jedna. Nema dve istine i ona iz 2015. i ova iz 2021, ali ima ljudi koji manipulišu istinom“, kazao je.

Donika Gervala se u međuvremenu i oglasila povodom serije kritika na njen račun.

Sa druge strane se kosovski premijer, od kojeg je zatražena smena Gervale, do sada nije oglašavao.

Ovo nije prvi put da su prištinski zvaničnici kritikovani od strane opozicije, a prvenstveno, političara iz nekadašnje ratne koalicije, zbog toga što su javno govorili o tome da je „OVK“ vršila zločine ili povezivali pojedine pripadnike „OVK“ sa vršenjem zločinima.

Slična situacija koja je čak rezultirala smenom, dogodila se za vreme prve vlade Aljbina Kurtija.

Tada je Kurti smenio svog savetnika, Škeljzena Gašija (Shkëlzen Gashi), zbog izjave koju je takođe prethodno dao u jednoj emisiji a koja je naišla na lavinu osuda – da su „pojedini pripadnici OVK vršili ratne zločine nad nedužnim civilima“.

Ćerka ubijenog albanskog aktiviste fotografijom podsetila na likvidacije političara Rugovine stranke nakon rata

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.