Đorđević: Navodi o „srpskom svetu“ – sakrivanje činjenice da Vučić radi na priznanju Kosova

Mlađan Đorđević
Foto: KoSSev

„Prava priroda sve češćih govora o srpskom svetu je sakrivanje činjenice da režim Aleksandra Vučića aktivno radi na priznanju nezavisnosti Kosova. Vučić želi da umiri javnost stvaranjem utiska da će Srbija u zamenu za priznanje Kosova dobiti Republiku Srpsku“, ocenio je predsednik Pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević.

„Verujem da stvaranje srpskog sveta rešava nacionalno pitanje Srba, da zaustavlja širenje ‘velike Albanije’, garantuje Srbima da se genocid nad njima nikada više neće ponoviti, a iznag svega osigurava se dugotrajan mir na Balkanu“, poručio je nedavno u intervjuu za Večernje novosti ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.

Kazao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on „saborci“, ali i da „nije retko da ne misle isto“.

Sa druge strane, u današnjoj rekaciji, predsednik Pokreta Oslobođenje tvrdi da predsednik Srbije „konstantno priča o Republici Srpskoj“, i šalje „svog megafona“ Aleksandra Vulina da govori o „novoradikalskoj ideji Srpskog sveta“.

„Podmeću se probni baloni u vidu nekakvih non-pejpera o razmeni teritorija“, navodi Đorđević.

On dalje objašnjava da je svrha svega toga „udaranje u nacionalističke bubnjeve“ kako bi se u javnosti stvorio utisak da se nešto dobija u „zamenu za ogromne ustupke i koncesije koje ovaj režim čini na Kosovu i Metohiji“.

Kaže i da je Vučić „obećao Kosovo“ još 2012. godine, u zamenu za podršku zapada svom dolasku na vlast.

„Od tada do danas, on je sa Albancima potpisao 48 različitih sporazuma, a sada je na naplatu došao onaj poslednji, na kome insistiraju Vašington, Berlin i Brisel. Tim sporazumom će režim priznati tzv. Kosovo i dati mu stolicu u UN“, kaže predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević precizira da Vučić zato želi da „umiri javnost“ stvaranjem utiska da će Srbija u „zamenu za priznanje Kosova dobiti Republiku Srpsku“.

„Nažalost, svi znamo da je to neutemeljena tvrdnja. Nakon što reše Kosovo, Vučićevi zapadni sponzori će se verovatno baciti na dalju centralizaciju BiH i ukidanje nadležnosti Srpske, gde će im Vučić opet pomagati“, zaključuje.

Podsetio je na svoje ranije tvrdnje – da je samo u poslednjih nekoliko meseci Prištini predat energetski sistem na Kosovu, ali i da je obustavljena kampanja sprečavanja priznanja, i dat legitimitet prištinskim institucijama kroz podršku Beograda izlasku Srba na izbore.

Tvrdi ujedno da je KiM izostavljen iz novog prostornog plana Srbije, do 2035. godine.

Izjava Đorđevića stiže nakon mnogobrojnih reakcija u regionu i šire usled toga što su u javnosti objavljena dva non-pejpera koja u sebi sadrže predloge rešavanja kosovskog pitanja.

Prvo je, polovinom aprila, slovenački portal „Necenzurisano“, objavio sadržaj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta „Zapadni Balkan – put napred“ koji je, kako navode, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, i to još u februaru, a u kojem su, između ostalog, iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Sa druge strane, prištinska Koha objavila je prošle nedelje, navodni non-pejper Nemačke i Francuske.

Prema ovom non-pejperu, na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom. Srpska pravoslavna crkva imala bi „privilegovan status“, dok je Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Francuska i Nemačka potom su demantovale da stoje iza ovakvog dokumenta i ponovile svoju podršku dijalogu koji vodi Evropska unija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.