Hristos voskrese – Vaistinu voskrese!

FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana

Pravoslavni hrišćanski vernici danas proslavljaju Vaskrs. Hristos Voskrese! 

Tačno u ponoć, u manastirima i crkvama širom Kosova i Metohije počela je Vaskršnja liturgija. Služi se ponoćna liiturgija Sv. Jovana Zlatoustog. U crkvama će se Vaskršnja liturgija služiti i u 8 ujutru, odnosno u pojedinim – 7:30.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

U manastiru Gračanica Liturgiju služi episkop Raško-prizrenski Teodosije, sa sestrama, inače poznatim po pojanju.

Više stotina vernika okupilo se u ovom srednjovekovom manastiru, koji su u pratnji sveštenstva učestovali u litiji oko manastira.

Uskrs gračanica
FOTO: RTV Kim

Hristovo Vaskrsenje proslavljeno je ponoćnom liturgijom i u manastiru Visoki Dečani.

Liturgija je počela u ponoć i trajala je do ranih jutarnjih sati, a bogosluženju je prisustvovalo mnoštvo hodočasnika kako sa Kosova, tako centralne Srbije, Crne Gore, ali i pripadnici moldavskog kontingenta KFOR-a.

Obeležavanje praznika je završeno svetim pričešćem i tradicionalnom gozbom.

 

Ponoćnoj Vasrkšnjoj liturgiji u manastiru Banjska prisustvuje i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, zajedno sa brojnim vernicima, kao i čelnicima Srpske liste.

On  u nedelju u Predškolskoj ustanovi „Maja“ u selu Banje, zajedno sa vladikom Teodosijem, decom i meštanima ovog i susednog sela Suvo Grlo, proslavlja Vaskrs.

U hramu Sv. Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici, na liturgiji učestvuje predsednik Privremenog organa Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Vaskrs je proslavljen i u manastiru Zočište, u prisustvu stotinak vernika. Liturgiju je služio iguman arhimandrit Stefan.

Patrijarh Porfirije ponoćnu liturgiju služi u hramu Sv. Save na Vračaru.

On je prethodno uputio Vaskršnju poslanicu, u kojoj je kroz ključne biblijske događaje, pažnju javnosti skrenuo na stradanje u svetu slabijih, rat u Ukrajini, ali i na nadu koju daju ljubav za ljude i činjenje dobrih dela. Kroz razgonjenje tame svetlošću iz Svetog pisma, prikazana je ovozemaljska borba zla nad dobrim, ali i vera da dobro pobeđuje.

„I dok se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovek. Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? Кako ćemo zapevati pashalnu pesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutešnih?“ – poručio je patrijarh SPC.

Na golgotsku goru čovek se svagda uspinje, objasnio je. Naglasio je da je osećaj odgovornosti među ljudima danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu, uključujući sada i rat u Ukrajini.

I dok ovaj Vaskrs obeležava rat u Ukrajini, prethodne dve godine, Vaskrs se obeležavao u jeku pandemije koronavirusa, sa znatno manjim brojem vernika u hramovima.

„Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju“, poručio je patrijarh.

„Sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da jedno budemo. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“.

Posebnu poruku uputio je Srbima sa Kosova – „duhovne i nacionalne kolevke“.

„Da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada“, naglasio je patrijarh na kraju poslanice.

Za Vaskrs vernicima, srpskom narodu, građanima i patrijarhu stižu čestitke od državnog vrha, verskih lidera u Srbiji i iz regiona, međunarodnih diplomata. Čestitke su preko saopštenja za medije uputili i predsednici privremenih organa na Severu Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević, SDP, itd.

Uoči Vaskrsa, čestitku je uputio i kosovski premijer Aljbin Kurti: „Dugo vremena se proslavljao Vaskrs (…) Ovog proleća, u ovoj proslavi, želimo da nada i život trijumfuju nad svime, da pomoć pobedi sebičnost, da pravo otkloni zlo, zajedno sa voljom i trudom svih. Ljubav će na kraju pobediti mržnju. Blagosloven Vaskrs!“

Uz poruku da je Uskrs odraz solidarnosti, ljubavi i nade u bolje dane i želju da „u svakoj porodici prevlada mir i radost“, praznik je vernicima čestitala i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Imala je posebnu poruku za Ukrajince sa kojima se, kaže, solidariše, jer praznik proslavljaju u ratnoj atmosferi.

Uskrs je vernicima čestitala nemačka ambasada, kao i američka ambasada na Kosovu, prenoseći prazničnu poruku predsednika Džoa Bajdena.

Zvona oglašavaju radost

Sa crkvenih zvonika su se u ponoć oglasila zvona. Crkve su posle dana žalosti – Velikog Petka i Velike Subote, danas osvetljene, a sveštenici nose svetle odežde. Otvaraju se Carske dveri na oltarima pravoslavnih hramova, čita se Jevanđelje o radosnoj vesti anđela – pobede života nad smrću.

Prema Biblijskom predanju, Isus je raspet u petak, a izdahnuo je u teškim mukama. Položen je u grob u Josifovom vrtu. U nedelju u zoru se zatresla zemlja i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali, a Isus je vaskrsao. Tako je na Vaskrs prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se ukazao i svojim učenicima.

Pravoslavni vernici od noćas se pozdravljaju pozdravom „Hristos voskrese!“ i „Vaistinu voskrese“. Tako će se pozdravljati sve do Spasovdana – 40 dana posle Vaskrsa, koji uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Vaskrsa.

KoSSev čestita svim vernicima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru: Hristos voskrese!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.