Hovenijer posetio Pećku Patrijaršiju

FOTO: Džefri Hovenijer/X

„Uvek je zadovoljstvo posetiti Peć. Cenim toplu dobrodošlicu i šansu da ponovo posetim istorijsku, srpsku, pravoslavnu patrijaršiju, mesto pod zašitom UNESCO-a, dok nadahnuto gledam u njene slavne freske“, poručio je američki ambasador u Prištini.

Džefri Hovenijer odlučio je da Pećku Patrijaršiju poseti na dan kada se na Kosovu obeležava dan albanske zastave a što je i neradni dan za kosovske institucije.

Ambasadora je u Pećkoj Patrijaršiji, pored igumanije, dočekao i novobrdski vladika Ilarion, koji je i vikarni episkop srpskog patrijarha.

Hovenijer je istovremeno u Peći posetio i spomenik „Sećanje i prijateljstvo“ koji predstavlja donaciju vatrogasne službe Njujorka, a podignut je u znak sećanja na nastradale u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine u SAD-u.

On se istovremeno zahvalio i Rotari klubu u Peći, na čiju je inicijativu spomenik postavljen, sa ciljem da se nikada ne zaboravi ovo nasilje.

U istom gradu Hovenijer posetio je američki tržni centar. U pitanju je privatna investicija, za koju je Hovenijer naveo da će obezbediti posao za stotine ljudi.

Svoju posetu, kako je Hovenijer saopštio na mreži X, završio je posetivši Džudo klub, inače stecište najvećih kosovskih džudista i džudistkinja, među kojima se nalaze i olimpijski šampioni.

U pristiglim komentarima na Hovenijerove poruke, albanski tviteraši izneli su listom negativne stavove u vezi sa njegovom posetom upravo Pećkoj Patrijaršiji – od toga da „to nije srpska patrijaršija, već pravoslavna, i ne ekskluzivno srpska“, preko ostalih komentara o srpskoj crkvi kao nekome ko „podržava kriminal“ i sličnih pitanja „Da li je imao šansu šansu da vidi sakriveno vojno oružje“.

Inače, nedavna poruka nemačkog ambasadora sa druge strane, Jens Rodea, nakon posete manastiru Visoki Dečani, sa grupom nemačkih ambasadora koja je u srpskoj javnosti protumačena kao negiranje srpskog identiteta ovog manastira, naišla je na snažne kritike srpske vlasti kao i tviteraša, posebno zato što je usledila nakon izmeštanja spomenika palim srpskim vojnicima u prvom svetskom ratu na pravoslavnom groblju u Prištini.

Međutim, ovaj ambasador je istovremeno retvitovao i poruku igumana Visokih Dečana o poseti nemačke delegacije u kojoj stoje jasne naznake da se radi o srpskoj pravoslavnoj crkvi. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.