Dan zastave Albanije obeležen u Prištini, Valoni i u opštini Zvečan

FOTO: Vjosa Osmani/Fejsbuk

Albanci danas proslavljaju 28. novembar, Dan zastave, odnosno 111. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Za razliku od prethodnih godina, ceremonija je jednim delom obeležena i na Severu Kosova. „Ovaj grob Ise Boljetinca na severu zemlje i ova kula dokazuju da su Albanci bili ovde odvajkada i da će Albanci ostati ovde zauvek“, poručila je Vjosa Osmani iz Boljetina. Kosovski zvaničnici, gotovo horski, iznosili su hvalospeve na račun Adema Jašarija, Ise Boljetinca, Skenderbega, ali i „OVK“. Istovremeno, aktivirali su se i umetnici iz svih krajeva, kako bi ovaj dan obeležili „crveno crnom“ zastavom. Danas je na Kosovu neradan dan.

Danom zastave obeležava se proglašenje nezavisnosti Albanije – 28. novembra 1912. godine.

Tokom čitavog dana se izvodio program, kako u Albaniji, tako i na Kosovu, ali i u dijaspori.

Albanske zastave, vijorile su se duž Prištine, ali i ostalih gradova na Kosovu još tokom jučerašnjeg dana. Ogromna albanska zastava još prethodnih dana spuštala se niz ulazni deo hotela Grand u centru Prištine.

Ispred zgrade kosovske vlade, pored kosovskih i albanskih zastava, izložena je i velika fotografija Adema Jašarija.

Istovremeno, u Tirani je ujedno po prvi put održana „Parada Albanaca“, koja se kretala od trga Majke Tereze do trga Skenderbeg.

Nije izostao ni umetnički program. Tako je jedan Albanac na planini Martaneši u Albaniji napravio albansku zastavu na snegu širine 55 i dužine 47 metara.

Kosovski atletičar, Erzen Ziberaj, trčao je 24 sata od Prištine do Tirane noseći kosovsku zastavu, a mediji su ga pratili iz sata u sat.

Jedna od centralnih vesti koja prati obeležavanje Dana albanske zastave je i boravak svetski poznate pevačice albanskog porekla Rite Ore. Ona na Kosovu boravi već nekoliko dana i glavna je „atrakcija“ kosovskih zvaničnika čija je gošća. Rita Ora je ujedno sinoć proslavila rođendan u društvu kosovske predsednice, kao i pojedinih ambasadora u Prištini.

Dan Albanske zastave obeležen je u pojedinim gradovima u centralnoj Srbiji, tačnije u Bujanovcu i Preševu, gde živi većinski albansko stanovništvo i gde su predsednici ovih opština postavili zastave na opštinskim zgradama.

 

Ranijih godina Beograd je oštro reagovao na isticanje albanske zastave na institucijama Republike Srbije.

Čestitka povodom današnjeg dana, stigla je i od srpskog ministarstva unutrašnjih poslova na društvenoj mreži X, što su činili i ranijih godina.

„Naše najiskrenije čestitke našim kolegama iz albanske diplomatije i narodu Albanije povodom njihovog Dana nezavisnosti. Radujemo se daljem unapređenju naših prijateljskih odnosa i bliskog dijaloga“, naveli su iz ovog ministarstva.

Što se tiče samih ceremonija, centralna obeležavanja održana su u Prekazu na Kosovu, Valjoni u Albaniji, ali i u selu Boljetin u opštini Zvečan.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik skupštine, Gljauk Konjufca i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, prisustvovali su ceremoniji u „Memorijalnom kompleksu Adem Jašari“ u Prekazu.

Istovremeno, u Prekazu su, nakon jučerašnjeg obeležavanja dana KBS-a, bili prisutni i pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga, zajedno sa ministrom odbrane Ejupom Maćedoncijem.

Ceremoniji u ovom mestu, prisustvovali su i predstavnici opozicije na Kosovu, kao i nedavno oslobođen haški zatvorenik Hisni Gucati.

Nakon Prekaza, Osmani se, zajedno sa Konjufcom uputila na Sever, tačnije ka selu Boljetin u opštini Zvečan, gde su položili venac na grob Ise Boljetinca.

Na Sever je došlo i opštinsko rukovodstvo iz Južne Mitrovice koje je takođe posetilo Šipolje i Prekaze.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti, ceremoniju je obeležio u Valjoni zajedno sa premijerom i predsednikom Albanije, Edijem Ramom i Bajramom Begajem.

Osmani: Kula Ise Boljetinca dokazuje da će Albanci zauvek ostati na Severu

Osmani je, na ceremoniji u Prekazu, kazala da ovaj dan podseća na „visoku cenu slobode“.

„Danas počinjemo ovaj istorijski dan odavanjem počasti porodicama poput porodice Jašari obeležavanjem rođendana heroja i izlaska OVK. Ovaj dan nas podseća na visoku cenu slobode i na žrtve koje su vekovima podnošene da bismo bili slobodni. To je trenutak za razmišljanje o tome šta su naši heroji uradili, od Skenderbega preko Ismaila Ćemaljija do komandanta Adema Jašarija. Slava svima koji su dali život za slobodu i ogromno poštovanje za porodicu Jašari“, kazala je Osmani, prenosi Koha.

Nakon Prekaza, uputila se na Sever Kosova, tačnije u selo Boljetin u opštini Zvečan, položivši venac na grob Ise Boljetinca.

Kosovska predsednica je poručila da je „žrtva kosovskih Albanaca bila velika“, poručivši da „Boljetinijev grob svedoči da su Albanci bili prisutni u severnom delu odvajkada“.

„Žrtva kosovskih Albanaca 1912. godine bila je izuzetno velika. Odajemo mu čast upravo ovde u njegovoj kuli, kuli Ise Boljetinija, gde je zaštićen svaki kutak Republike Kosovo i odakle će, ako bude bilo potrebno, svaki kutak ponovo biti zaštićen. Upravo ovaj grob Ise Boljetinija na severu zemlje i ova kula dokazuje da su Albanci bili ovde odvajkada i da će Albanci ostati ovde zauvek“, kazala je Osmani, prenosi Koha.

Konjufca: Novembar će se uvek slaviti

U sličnom tonu, izrazio se i predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, kazavši da ovaj datum počinje u Prekazu „gde se dogodila najveća žrtva naroda Kosova“.

„28. novembar uvek počinje u Prekazu gde se dogodila najveća žrtva naroda Kosova za slobodu i gde je začet slavni rat OVK. Ovaj datum je i javni nastup naše oslobodilačke vojske i istovremeno to je i rođendan legendarnog komandanta Adema Jašarija. Novembar će se uvek slaviti. Slava mučenicima i čestitam Dan zastave svima Albancima gde god da žive“, kazao je Konjufca.

Iz Prekaza, Dan zastave Albanije čestitala je i kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, poručivši da su „uloženi neprevaziđeni napori kroz generacije da se naša nacija uzdigne“.

U sličnom tonu nastavio je i lider AAK, Ramuš Haradinaj.

„Albanci su decenijama bili jasni u svom cilju i orijentaciji. U svim okolnostima i uprkos olujama, opstali smo zadržavajući identitet, svrhu i orijentaciju. Večno se klanjamo palima za slobodu. Slava OVK i legendarnom komandantu Ademu Jašariju“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Nakon ceremonije zvaničnici su položili vence na spomenike Adema Jašarija i Ise Boljetinca.

FOTO: Vjosa Osmani/Fejsbuk
Kurti: Slava mučenicima nacije

Istovremeno, na ceremoniji u Valjoni u Albaniji, prisustvovali su kosovski i albanski premijer, Aljbin Kurti i Edi Rama, kao i predsednik Albanije, Bajram Begaj.

Kurti je iz Valjone poručio da „svi treba da rade za ideale i ciljeve Skenderbega iz Kruje, Ismailja Ćemaljija iz Vljore i Adema Jašarija iz Prekaza“, ujedno najavivši da će se nakon ove ceremonije uputiti na Kosovo, odnosno u Prekaz.

„Ova velika proslava zastave slobode, nezavisnosti i jedinstva za sve Albance u Albaniji, na Kosovu, gde god da su na Balkanu i u inostranstvu. Slava mučenicima nacije. Mi smo ovde da odamo poštu u Valjoni sa institucionalnim šefovima albanske države, a poslepodne ćemo biti na Kosovu da odamo počast na groblju Jašari“, kazao je Kurti, prenosi Ekonomiaonline.

Sa druge strane, albanski premijer, Edi Rama, glorifikovao je lik i delo Adema Jašarija.

„Pre 68 godina Adem Jašari je došao na ovaj svet na Dan državne zastave i napustio ovaj svet ostavivši svoje beživotno telo kao spomenik koji leži u sred kuće gde je nosio nacionalnu zastavu i uznevši se dušom u nebeski oltar heroja nacije“, napisao je Edi Rama na Fejsbuku.

 

Uoči današnjeg obeležavanja, u Tirani je pre nekoliko dana održan samit dijaspore za koji je Rama kazao da se radi o „panalbanskom savezu vrednosti, ideja, inicijativa i vizija, koji će omogućiti revitalizaciju konkretnih formi saradnje između matice i dijaspore, promovišući svoju važnu ulogu u izgradnji mape puta za otadžbinu, organizovanu da se odupre izazovima sadašnjosti i budućnosti“.

Inače, u nekoliko njegovih obraćanja, tokom prethodnih dana, Rama je, pozdravljajući albanske predstavnike iz regiona, sa izuzetkom Albanaca iz opštine Preševo, predstavio kao Albance iz, kako je naglašavao, država u kojima žive.

Begaj: Mudrost patriota

Istovremeno, albanski predsednik Bajram Begaj, poručio je da je Albanija nezavisna država zahvaljujući „mudrosti albanskih patriota“

„Dan zastave, kao najreprezentativniji i objedinjujući simbol nacije, najlepši je albanski praznik. Danas smo nezavisna država zahvaljujući mudrosti, hrabrosti i odlučnosti albanskih patriota pre 111 godina u ime ljubavi prema otadžbini i naciji, u ime ljubavi prema ovoj zastavi, u ime slobode. Sloboda nosi odgovornost“, naveo je Begaj, prenosi Koha.

FOTO: Preuzeto sa Ekonomiaonline

Albanci kao godinu svoje nezavisnosti upravo uzimaju 1912. kada je grupa albanskih prvaka u Valoni 28. decembra proglasila nezavisnost teritorija pod tadašnjom osmanskom vlašću, obuhvativši četiri osmanska vilajeta (Skadarski, Kosovski, Bitoljski i Janjinski), a uoči Londonske mirovne konferencije, od koje su zatražili međunarodno priznanje, pozivajući se na pravo na samoopredeljenje.

To nije, međutim, bilo priznato Londonskim ugovorom o miru (potpisan 30. maja 1913). Znatan deo teritorije na koju su albanski prvaci imali pretenzije, Londonskim ugovorom podeljen je između država pobednica u ratu – Srbije, Grčke i Crne Gore.

Ugovorom je potvrđeno postojanje Kneževine Albanije kao međunarodnog protektorata, sa nemačkim plemićem Vilhelmom Vladom kao vladarom, u granicama sličnim današnjim. Potom, 29. jula iste godine na snažno insistiranje Italije i Austrougarske, u suštinski istim granicama današnje Republike Albanije stvorena je autonomna Albanija.

Mediji o albanskoj nezavisnosti

Ipak, u medijima na albanskom, tumačenje istorije je u drugačijem tonu.

Tako je albanski Top Channel naveo da je proglašenje nezavisnosti Albanije bila „kruna vekovnih napora i neumornih ratova koje su Albanci vodili za oslobođenje zemlje“.

U tekstu se dalje navodi da je Albanija „bila teritorijalno pogođena“, kao i da su „armije njenih suseda i balkanski ratovi razdvojili polovinu albanskih teritorija“.

„Anektirali su je susedi, dok je Londonska konferencija, održana 1913. godine, prihvatila invazije na albanske teritorije, smanjujući granice Albanije na dramatičan način. Polovina albanskog stanovništva ostaje pod srpsko-crnogorskom i grčkom vlašću“, navodi se u tekstu Top Channel-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.