Božićni post: Voleti bližnjeg, činiti dobra dela i uzdržati se od loših

FOTO: Radio Mitrovica Sever

Juče je počeo Božićni post. U pravoslavnoj crkvi je poznato da postoje jednodnevni i višednevni postovi. Jednodnevni su u sreda, petak, na Krstovdan, Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja… Postoje i višednevni kojih je četiri, a to je Božićni post, Vaskršnji, Gospojinski i Petrovski ili Apostolski post. Šta post znači i kako se vernici pripremaju za njega, za Radio Mitrovica Sever govorio je protojerej Branislav Dikić.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne, Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimske patrijaršije i Svete Gore, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista koristeći julijanski kalendar.

Hristos je, prema Svetom Pismu, postio 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskog, te vernici prate njegovo delo na zemlji.

U postu se uzdržava od namirnica životinjskog porekla, osim ribe određenim danima, ali je njegova suština i pun značaj zapravo u uzdržavanju od loših dela, primisli i reči.

Podrazumeva i trud duše u molitvama, činjenje dobrih dela i iskazivanju ljubavi za bližnjeg.

„Voleti bližnje, svući starog ogrehovljenog čoveka i obući se u novog čoveka koji prašta i koji voli“, rekao je protojerej pri Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici Branislav Dikić.

Prisetio se ranijih vremena, odnosno toga da se kod starijih generacija primenjivao strožiji post.

“Oni su prvu sedmicu posta postili isključivo na vodi, a ostale sedmice na ulju osim srede i petka. Mi danas, budući da smo ogrehovljeni, da ne kažem da smo razmaženiji u odnosu na naše pretke, dajemo utehe sami sebi. Preporučio bih svakome ko iskreno želi da pristupi ovom postu, da prvu sedmicu posti isključivo na vodi” rekao je Dikić.

Deca do sedme godine, trudnice i teški bolesnici ne treba da poste, ali ako deca izraze želju da poste a nikada nisu postila, njima možemo da na nadelju dana uskratimo omiljeni slatkiš i tako ih pripremimo, dodaje Dikić.

“To je neka priprema za post i mi ih na taj način pripremamo. Za trudnice možemo da kažemo da su oslobođene posta. Naravno, većina njih posti, ali njihov post je blaži u odnosu na normalan post. Majke dojilje mogu da poste na ulju, što znači da mogu da jedu ribu svakodnevno, ne samo sredom i petkom” rekao je on.

Post ne znači samo uzdržavanje od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela. Post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla, dodaje ovaj sveštenik.

“Interesantno je što nijedan sveštenik ne može da razreši nekoga i kaže mu da on ne može da posti, zato što smo svi pozvani da postimo. Biljna hrana koju jedemo tokom posta je mnogo korisnija za naše zdravlje nego svakodnevno konzumiranje mesa i mlečnih proizvoda. Tada se naše telo čisti. Kada je čovek bolestan i kada ode kod lekara, taj lekar mu ne savetuje da jede što jaču hranu već laganu hranu. Post ima i namenu da nas na neki način vrati u normalu, da napravi balans u našem telu koji se tiče duhovnog i telesnog zdravlja” rekao je Dikić.

Božićni post traje 40 dana i završava se na Badnji dan 6. januara. Poslednja nedelja pred Božić posti se strožije, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Post će se završiti pričešćem i bogatom trpezom na Božić, koji važi za najradosniji praznik, jer se kroz rođenje Hristovo proslavlja život i kasnije za Vaskrs, njegovo vaskrsenje.

Pročitajte još:

Počeo je Božićni post: Dijetolog o namirnicama koje treba konzumirati u narednom periodu

Počeo je Božićni postPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.