Hoti: Na Kosovu neće biti više „krvoprolića“, problemi će se rešavati političkim putem

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Na Kosovu neće više biti krvoprolića, poručio je član predsedništva LDK, Avdulah Hoti, konstatujući da su ovih dana „neki političari često pominjali ovu reč. Ovaj izraz samo nekoliko sati pre objave Hotija iskoristio je kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, govoreći o tome šta „pojedini političari na Kosovu i u Srbiji moraju da urade „kako bi realizovali svoju ideju o razmeni teritorija“.

„Ovih dana neki političari su često pominjali reč krvoproliće, toliko da je postala i izraz koji se koristi u raspravama o finansijskim i ekonomskim pitanjima. Srećom, stanovnici Kosova prošli su vreme krvoprolića. Više krvoprolića neće biti“, objavio je Hoti na svom Fejsbuk profilu.

Sa druge strane tvrdi da će se sva pitanja na Kosovu rešavati političkim sredstvima.

„Sva nerešena pitanja u unutrašnjoj i spoljnoj politici, koliko god bila teška, biće rešavana političkim, demokratskim i ustavnim sredstvima. To ćemo obezbediti i sigurni smo u ovakav pristup rešavanju otvorenih političkih pitanja, jer će to obezbediti naši evroatlantski prijatelji“, poručio je Hoti.

Međutim, kako kaže, nažalost na Kosovu još uvek ima političara koji koriste termin „krvoproliće“ u političkoj borbi.

Termin krvoproliće često se ovih dana može čuti od kosovskog premijera u ostavci, Aljbina Kurtija.

U svojim izjavama obično ga koristi kao način da opiše šta „pojedini političari na Kosovu i u Srbiji moraju da urade kako bi realizovali svoju ideju rešavanja kosovskog pitanja tj. podelu Kosova“.

Poslednji put ga je iskoristio juče, i to samo nekoliko sati pre objave Avdulaha Hotija, govoreći o tome kako i u Beogradu, ali i u Prištini, postoje političari koji „žele konflikt, naročito severno od Ibra“.

„Oni žele da isprovociraju tenzije, jer žele incidente. Njihov projekat razmene teritorija, ukoliko bi se realizovao, prouzrokovao bi nove konflikte i krvoprolića. Taj projekat je propao. Sada žele konflikte i krvoproliće na terenu kako bi se vratili razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova“.

Prethodno je istu reč iskoristio za govornicom na sednici kosovske skuštine na kojoj je i oborena njegova vlada, a nakon čega je i sam Hoti smenjen jer je, prema navodima Aljbina Kurtija, bio „glavni krivac za rušenje vlade“, kada je sa „tajnim planom“ o razmeni teritorija, povezao i SAD.

Iza zahteva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu, preko vanrednog stanja u javnom zdravlju koje je već uvedeno kao mera, jeste plan za „razmenu teritorija“, za sprovođenje ovakvog dogovora potrebni su „incidenti i krvoproliće na terenu“. „Teritorijalna razmena nije uspela kao projekat ali nije umrla ni kao ideja“, kazao je Kurti tada.

Tvrdi da je u Beloj Kući pripremljen „šampanjac uz dogovor Kosova i Srbije“, ali da je pre toga „potrebna vanredna situacija, incidenti na terenu, krvoproliće, kako bi na kraju rekli, nećemo nikako moći tako, bolje da potpišemo jedan takav dogovor nego da ostanemo još…“

Optužbe da su inicijatori ideje o podeli, razgraničenju ili razmeni teritorija od strane prištinskih, opozicije u Srbiji, ali i stranih političara i analitičara, pripisuju se predsednicima Srbije, Aleksandru Vučiću i Kosova, Hašimu Tačiju, kao i premijeru Albanije, Ediju Rami.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.