Dom kulture „Gračanica“ predstavio ovonedeljni program

Dom Kulture Gračanica
FOTO: KoSSev

Pozorišta širom Srbije na svojim Internet platformama svake nedelje emituju bogat sadržaj pozorišnih komada, umetničkih i kulturnih događaja usled vanrednog stanja, zbog kojeg su prekinuli prikazivanje predstava pred publikom. Njima se već četvrtu nedelju za redom pridružuje i Dom kulture u Gračanici koji je objavio i ovonedeljni program. Svi programi biće emitovani u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Ponedeljak je namenjen za ljubitelje klasične muzike.

Na Fejsbuk stranici ovog Doma kulture, sa početkom od 18 časova kroz „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija, publiku će voditi članovi kamernog orkestra Beogradske filharmonije koji će muzikom imitirati zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba.

Ovu interaktivnu muzičku avanturu predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o „čika“ Antoniju.

Pored „Četiri godišnja doba“ filharmoničari će izvesti i neke od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija koje su danas neizostavni deo repertoara kamerne muzičke scene: Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i „Divertiment“ kao i „Mendelsonov Oktet“.

Več narednog dana, a u nastavku serije predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa KiM-a, govoriće se o profesoru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, grafičaru i slikaru, najvećem boemu iz prištinskog kruga likovnih umetnika i jednom od utemeljivača Fakulteta umetnosti.

Razgovor će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i slikar Svetislav Slavković Kajzer, dugogodišnji prijatelj Zorana Jovanovića. Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji „Vidovdan“ u Gračanici 1997. godine.

U sredu će se na repertoaru naći lutkarska predstava „Guliver u zemlji lutaka“ po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila, a u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Preko linka će se posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumica Marta S. Arokralaši.

Narednog dana sledi emitovanje filmova „Karate ratnici“ i „Džentlmen Džim“ iz knjige „52 idealna filmska vikenda“, režisera Milutina Petrovića.

Petak će biti posvećen tribini „Jezik izolovanih sredina“ gde će se održati predstavljanje najznačajnije knjige o stanju, položaju i upotrebi jezika – „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji danas“, prof. dr Mitre Reljić.

O delu koje je nastalo dugotrajnim terenskim istraživanjem u izolovanim zajednicama Srba, Roma, Goranaca i dela Albanaca koji u Orahovcu govore srpskim jezikom, na tribini održanoj u Domu kulture govore prof. dr Sofija Miloradović, mr Stanislav Stanković, mr Živojin Rakočević i autorka prof. dr Mitra Reljić.

U knjigu i tribinu uživo, gledaoce će uvesti književni kritičar Žarko Milenković.

Za subotu i nedelju rezervisana je Škola baleta.

Nastavnik Nikola Korać pripremio je video lekcije. Stoga spremite vaše računare, raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje! – poručuju iz gračaničkog Doma kulture.

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.