Briselska nedelja: Danas Hoti sa Makronom, u četvrtak Vučić, u petak video Samit Beograd- Priština, u nedelju dijalog

Hoti sa Makronom
Foto: Tviter, Avdulah Hoti

Kosovski premijer Avdulah Hoti, boravio je danas u zvaničnoj poseti Parizu, gde se sastao sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom. Dva dana posle njega, sa Makronom će se sastati i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, a obojicu u petak očekuje video Samit Beograd – Priština, pod pokroviteljstvom Makrona i nemačke kancelarke, Angele Merkel, a onda, u nedelju i zvaničan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, opet uživo, u Briselu.

Makron je za Hotija upriličio doček u Jelisejskoj palati što je, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade odraz brige i privrženosti predsednika Makrona evroatlantskoj budućnosti Kosova.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, naglasio je da je perspektiva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jedina prilika za mir, stabilnost i prosperitet u ovom delu Evrope, i ocenio da Francuska ostaje posvećena pružanju podrške u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

„Francuska ostaje posvećena pružanju podrške Kosovu u procesu dijaloga sa Srbijom, što bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i normalizacije odnosa“, napisao je Hoti na Tviteru.

Video Samit Beograd Priština u petak i nastavak dijaloga u nedelju potvrđeni su juče, ali jasna distinkcija između dva događaja nije objašnjena, izuzev izjave portparola spoljne službe EU, Pitera Stana, da se radi o „komplementarnim događajima“.

Do pojačane aktivnosti Evropske unije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine dolazi nakon otkazivanja sastanka srpske i kosovske delegacije koji je bio zakazan za 27. jun u Beloj kući.

Sastanak pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore između Kosova i Srbije otkazan je nakon što je objavljeno da je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva predala na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv jednog od pregovarača – kosovskog predsednika, Hašima Tačija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.